NASER ORIĆ ĆE ODGOVARATI ZA ZVERSTVA NAD SRBIMA? Srebreničanka iznela svedočenje o krvavom piru u Kravicama!
Tanjug/Almir Razic

Naser Orić, ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici, mogao bi konačno da se suoči s krivicom za zločine nad Srbima!

Naime, video snimak na kojem Fadila Mujić otvoreno govori o zločinu počinjenom nad Srbima u selu Kravica 7. januara 1993. godine, mogao bi da bude osnov za pokretanje novog, trećeg krivičnog procesa protiv Orića, koji je od 1992. do 1995. komandovao na ovom području.

Ova Srebreničanka je svedočila za federalne medije da je sa pripadnicima 28. divizije Armije BiH na Božić 1993. godine upala u selo Kravica, gde su počinjeni masovni zločini.

Ona je detaljno objasnila kako je organizovan pohod na Kravicu.

- Dešava se da meni moj dever kaže: "Fadila, idemo večeras na Kravicu, spremi se!" Tako da je svaka kuća, svaka porodica imala po jednog člana muškog koji je rekao da idemo u Kravicu. A Kravica je za nas bila Amerika, obećana zemlja - navela je Fadila Mujić dodajući da su žene iz Srebrenice ušle u Kravicu tokom samih borbi.

ŠEŠELJ SVE IZNENADIO Ovo još nije viđeno na televiziji! - Alo.rs

Hladnokrvno svedočenje, ali i javno priznanje učešća u zločinu Fadile Mujić, koja je jedna od članica udruženja "Majke Srebrenice", uznemirilo je javnost, jer otkriva kako je pripreman surovi napad na Božić na Srbe u Kravicu. Ona je ispričala kako je sa još nekoliko stotina žena učestvovala u tom napadu, a zatim i pljački imovine.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, pozvao je Tužilaštvo BiH da hitno ispita Srebreničanku Fadilu Mujić, koja treba da kaže ko je organizator zločina, a ko su učesnici da bi bili procesuirani.

Kojić je pozvao Tužilaštvo BiH i da pregleda kompletan snimak svedočenja Mujićeve, da je pozove kao svedoka, ali može i kao optuženu, jer eksplicitno govori da je i ona želela da učestvuje u tom napadu.

- U ovom javnom svedočenju videli smo da se tu radilo o klasičnom širokom i sitematičkom napadu koji predstavlja zločin protiv čovečnosti, jer pored toga što su tu ubijani ljudi, odvedeni u logore, ranjavani, tu su vršene i pljačke i paljene kuće - ocenio je Kojić.

ĐILASU DEMANTI PUTEM "DANAS-a" Ironija u predizbornoj trci: Lider SSP-a ućutkan putem svog lista - Alo.rs

On je naglasio da postoje svi dokazi u Tužilaštvu BiH u vezi sa zločinima u Kravici i da se zna da je i Sud BiH kasnije, a pre toga i Haški tribunal oslobodio Nasera Orića između ostalog i za taj zločin što je, kako kaže, nedopustivo.

Kojić objašnjava da se sva materijalna dokumentacija nalazi u Tužilaštvu BiH.

- Mi smo spremni da, ako Tužilaštvo smatra da treba, ustupimo još nešto od dokaza, ali garantujem da su svi dokazi od strane instituacija Republike Srpske ustupljeni - napomenuo je on i podsetio da je u ratnom zločinu na Kravice na Božić 1993. godine ubijeno 51 lice srpske nacionalnosti, četiri su odvedena u logor, od kojih su dva ubijena. U tom svirepokm pohodu Orićevi dželati su opljačkali i poharali gotovo 700 kravičkih kuća i srpskih imanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading