ANA BRNABIĆ, ŽOZEP BORELJ I OLIVER VARHELJI SE OBRATILI JAVNOSTI Srbija nastavlja svoj put u EU (VIDEO)
FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUCKOVIC

Ispred EU, Savetom predsedava šef diplomatije Žozep Borelj, a prisustvuje i evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji.

Zvaničnici Srbije i EU obratili su se javnosti na konferenciji posle sastanka.

Borelj je prvi izneo zaključke sastanaka.

- Imali smo sveobuhvatnu raspravu danas. Pogledali smo napredak Srbije i njene dalje zadatke. U dobrom smo zamahu, jer smo u decembru otvorili četiri poglavlja, a većina glasača je u Srbiji odobrila Ustavne reforme. Srbija treba da sprovodi reforme iz domena vladavine prava i štampe. Te reforme su neophodne da bi se poboljšao politička i demokratska situacija - istakao je Borelj.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti - vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

- Nakon Međuvladine konferencije od 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima, koje se tiču našeg daljeg evropskog puta - rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem posle Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije.

Brnabić je istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su građani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

- To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem EU putu, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava - rekla je Brnabić.

Dodala je da će se bez pazue nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prave, sa svim partnerima, kako bi se bez odglaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period usklađivanja sa Ustavom, od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta.

- Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome - rekla je Brnabić.

Poručila je da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, koje će ojačati tržišnu ekonomiju, ekonomiju generalno, kao i reforme koje se tiču zelene agende, unapređenj zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomniji.

- Te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama - poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija ostvarila odlične ekonomske uspehe, uprkos kovidu 19, te da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u EU.

Navela je da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio 7,5 odsto, jedan od najboljih u celoj Evropi, da će prosečna plata u decembru prošle godine biti veća od 600 evra, uz podatak da su strane direktne investicije u 2021. iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, dodajući da je preko 60 odsto tih investicija iz država članica EU.

- Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji - poručila je Brnabić.

Premijerka Srbije je poručila i da je važna regionalna saradnja, jer sve što je postignuto od 2014. do sada, može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu.

- Regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu su ključni za dalji proces evropskih integracija. Veliki deo razgovora bio je o regionalnom pozvezivanju, saradnji i odnosima u regionu, te šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU - rekla je Brnabić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading