ENERGETSKA KRIZA TRESE EVROPU Nemačka ostaje bez zaliha, a rupe nema ko da popuni! Kakav scenario čeka EU?
epa/ROMAN PILIPEY

 

U sporu oko Ukrajine, međutim, stiče se utisak da je šef Kremlja, Vladimir Putin ovu strategiju svojih prethodnika bacio u vodu, piše Dojče Vele.

Najveće zapadnoevropsko skladište plina ruskog koncerna Gazprom, povezanog sa ruskom vladom, koje se nalazi u Rehdenu u Donjoj Saskoj, praktično je prazno.

Popunjeno je samo šest posto kapaciteta. Ostala skladišta popunjena su sa samo 13 posto – to je istorijsko gledano najniža razlika plina u evropskim toplama usred zime.

Nemačka zavisi od ruskog plina

Nemci se još ne moraju smrzavati, zalihe električne energije nisu ograničene - jer su skladišta plina koji isporučuju firme iz Norveške i Holandije i dalje popunjena gotovo do pola.

Ali, ako bi Rusija, u slučaju eskalacije ukrajinskog sukoba, potpuno zatvorila dovod plina, onda bi se Evropa, a posebno Nemačka, suočile s ozbiljnim problemom. Rusija je sa udelom od 55 posto daleko najveći dobavljač plina u Nemačkoj, a slede Norveška (30 posto) i Holandija (13 posto). To jasno pokazuje nemačku zavisnost od ruskog plina.

Ko bi mogao popuniti prazninu u hitnom slučaju?

Norveška je već odbila. Iako, kako je rekao, ne može govoriti u ime energetskih kompanija, norveški premijer je tokom nedavne posete Nemačkoj industrijskoj i trgovačkoj komori (DIHK) u Berlinu, izjavio: „Koliko ja znam, proizvodnja se trenutno odvija punim kapacitetom. Ako ne bude isporuka iz Rusije, mi ne možemo popuniti prazninu".

SAD bi mogle isporučiti više plina, ali...

Sada su sve oči uprte u Ameriku, jednog od najvećih svetskih proizvođača zemnog plina. Očito, američki predsednik Džo Bajden želi da zaštiti Evropu od mogućih uskih grla u snabedvanju. Prema pisanju agencije Rojters, američka vlada je sa nemačkim i evropskim energetskim kompanijama dogovorila planove isporuke plina Evropi u hitnim slučajevima.

Predstavnici američkog Stejt Departmenta razgovarali su s kompanijama o mogućnosti većeg obima isporuka. Ovu vest prenose i drugi mediji pozivajući se na informacije insajdera iz krugova industrije i vlade. Razgovaralo se o odlaganju radova na održavanju kako bi proizvodnja plina ostala na visokom nivou.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading