VAŽNA POSETA Premijerka Brnabić sutra u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije koji se 25. januara održava u Briselu.

Tokom jednodnevne zvanične posete, Brnabić će se sastati i sa svim najvišim zvaničnicima EU, uključujući i tri predsednika najvažnijih EU istitucija- Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Zvanična poseta premijerke Srbije Briselu počeće u utorak radnim doručkom sa predsedavajućim Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlementa i nekadašnjim izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Nakon toga, Brnabić bi odvojeno trebalo da razgovara sa komesarom za poroširenje EU Oliverom Varhejijem i šefom diplomatije EU Žospeom Boreljom, nakon čega je planiran sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU.

Premijerka Srbije i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimovih prevodiće delegaciju Srbije na sestom sastanku Saveta za Stabiizaciju i pridruživanje koji je planiran da počne u 11:30 časova u zgardi Saveta EU u BrIselu.

Na čelu delegacije EU naći šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Cilj sastanka Saveta za stbilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih refromi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku će biti predstavljeni i dalji prioriteti kojima Srbija treba da se postveti i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Oko 12:30 časova, između dva dela sastanka Saveta za stabilizaciju i priduživanje, previđeno je i zajedničko obraćanje medijima premijerke Srbije, Ane Brnabić, šef diplomatije EU, Žospa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varhejija.

U popodnevnim časovima, Ana Brnabić sastaće se sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, a zatim i predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije, premijerka Srbije razgovarće sa potpredsednikom Komsisije, Fransom Timermnsom i komesarom za pravosuđe, Dijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu, Brnabić završva sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta, Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obrati domaćim medijima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading