ZLOČIN KOJI NE ZASTAREVA Miloš Vučević: Novosadska racija nikada neće biti zaboravljena
Foto: Printscreen/instagram

Na današnji dan pre tačno 80 godina, fašističke horde su u Novom Sadu počinile zločin koji ne zastareva, a generacijama su nanele bol koja se ne leči, kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Tu bol i danas osećamo, i svakog januara koji je u našem gradu zauvek označen crnim florom.

Pre osam decenija, 21, 22. i 23. januara, Hortijevi fašisti su ubili i pod led bacili više hiljada nevinih Novosađana– Srba, Jevreja, Roma .. Novosadska racija je zločin. Novosadska racija je bila najsurovije organizovano ubijanje nevinih i nezaštićenih ljudskih bića. Tu svirepost ljudski um teško da može da shvati. Da prihvati ne može nikako, naveo je on u objavi na instagram profilu. 

Novosadska racija nije samo tuga za nas Novosađane. Novosadska racija je opomena za celokupno čovečanstvo, da fašističko zlo više nigde i nikada ne sme da se ponovi.

Zato ne smemo prestati da se sećamo, iako to sećanje boli. Zato moramo o tome da učimo našu decu, iako nije lako pričati o smrti i stradanjima onima koji su na početku životnog puta .. Ali takve tuge ne smeju da se utapaju u zaboravu, jer takve tuge nas i uče i opominju da budemo bolji, da našim potomcima omogućimo budućnost bez tuge i bez suza, koje je uzrokovalo ljudsko zlo.

Već 8 decenija ovaj grad krvari svakog januara za svojim nevino stradalim sugrađanima, a tugu nosi bukvalno svakog dana, svakog časa, na svakom koraku ...

Kao mnogi od vas, i ja sam odrastao uz priče o jezivom, ledenom januaru, o tužnim sudbinama mojih komšija, novosadskih porodica koje su svirepo ubijene ... Još kao dete sam slušao o mučenju i ubijanju, o tome kako su fašisti svoj krvavi pir počeli na Božić, na praznik radosti i ljubavi, i onda danima i noćima ubijali, ne birajući svoje žrtve, ne birajući da li su deca ili starci .. Prekinuli su hiljade života nasilno, mučki, monstruozno, metkom u potiljak, ili ih žive bacajući pod led .. I dugo me je mučilo pitanje zašto? I kako to mržnja može da bude tolika da ubijaš zbog nje, da ubijaš nekoga samo zato što je druge vere i nacije? I kako mržnja može da bude politika? - napisao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Neko

23.01.2022 20:58

U vojvodini u mnogim mestima gde je pretezno madjarsko stanovnistvo postoje spomenici upravo tim fasistima i ucesnicima u ratu. Ko ne veruje neka se provoza malo, ja sam zgrozen.

Stratište na Štrandu

24.01.2022 07:13

Kao mnogi od vas, i ja sam odrastao uz priče o jezivom, ledenom januaru, o tužnim sudbinama mojih komšija, novosadskih porodica koje su svirepo ubijene na mestu gde je sada plaža ŠTRAND.