ANA BRNABIĆ POVODOM ODLUKE VLADE O RIO TINTU: Sve je postalo besmisleno, dosta je obmana i pokušaja da sve ide preko leđa Vučića
Alo

Premijerka Ana Brnabić obrazložila je večeras zašto je vlada odlučila da stavi tačku na projekat "Jadar" Rio Tinta, navodeći da su čuli građane i u potpunosti razumeli njihovu zabrinutost, ali i navela da je sve postalo besmisleno, jer se svaki dan, kaže, čuju samo pokušaji obmane onih koji su Rio Tintu davali dozvole, a sada žele sve da "svale" na aktuelnu vlast.

Brnabić je na pres konferenciji rekla da razume da su građani Jadra i Rađevine istinski zabrinuti zbog potencijalog uticaja na životnu sredinu tog kraja, te da joj je žao što ranije nije čula njihov glas i zabrinutost.

Dodala je da je od kako je premijerka bila u Loznici nekoliko puta, poslednji put 26. februara 2020, upravo da bi govorila o Rio Tintu, ali ni tada nijedno pitanje o zaštiti životne sredine i mogućim efektima nije dobila.

"Sada smo čuli građane i usvojili ono što su tražili. Razumeli smo njihovu bojazan", rekla je Brnabić.

Kao drugi razlog, navela je da Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ljudima u Jadru, Rađevini, u svim lokalnim mestima, kao ni Vladi Srbije.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa njima, i za sve one koji vole da izvrću reči - nijedan sastanak nije bio nakon posete predsednika Vučića Gornjom Nedeljicama, već su svi bili pre toga. Tada je Vučić obećao da nećemo imati komunikaciju sa Rio Tintom, i tako je bilo, jer mi iza naših reči stojimo", rekla je Brnabić.

U tim razgovorima, kaže, molila je kompaniju da poboljša komunikaciju sa lokalnom zajednicom, da daju odgovor na pitanje o životnoj sredini i mogućem uticaju, ali se, navodi, ništa nije desilo.

Brnabić je, takođe, poručila da neće dozvoliti da uspe pokušaj političke obmane u kojoj, kaže, oni koji su dovodili Rio Tinto, davali im dozvole, menjali zakone kako bi imali i eksploataciona prava, žele danas sve da "svale" na sadašnju vlast.

"Ðilas se, verovali ili ne, dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je prodao zemlju za 717.000 evra.. Mi nismo, već smo radili u interesu građana. Zelenović je 18 godina živeo i radio pored Rio Tinta, nismo čuli da je rekao jednu reč, osim u poslednjih šest meseci. Mi ni luk jeli ni luk mirisali, ništa... I hoćete sve da svalite na Vučića i SNS?Neće moći", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, sve je postalo besmisleno, jer se svaki dan čuju, kaže, samo neistine.

"Sve se svelo na laži, da smo pokrali referendum, da ispostavilo se da su oni hteli da pokradu i da slažu, i da onda, gle paradoksa, optuže nas... Ljudi zaista neće moći, prešlo je sve granice", rekla je Brnabić i dodala da je sloboda i demokratija kada se piše da Danilo Vučić povezan sa škaljarskim ili kavačkim klanom, ali kada neke medije pitate da li su platili porez, onda je to diktatura, trijanija, katastrofa.

"Sve je laž i dosta je licemerja i zato stavljamo tačku na Rio Tinto, jer je i meni dosta da sve ide preko leđa Vučića, da mislite da sve može da prođe", rekla je Brnabić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Nevena

20.01.2022 21:04

Ana apsolutno u pravu, sadašnja vlast i Vučić treba da vade kestenje koji su drugi bacili u vatru!

Anja

20.01.2022 21:05

Vi ste svoj posao odradili na najbolji moguci nacin, I to je za postovanje. Stavljena je tacka na Rio Tinto, I idemo dalje.