ANA BRNABIĆ PORUČILA: Na zelenoj agendi pokušavaju da grade političku budućnost
Foto: Alo.rs

Naglasila je da trenutne vlasti nikada nisu imale nikakve ugovore sa Rio Tintom.


Ona je, posle sednice vlade, pokazala svu dokumentaciju vezanu za Rio Tinto i poslovanje u Srbiji preko ćerka firme Rio Sava eksplorejšen.

“Tu je sve od 2002.godine, kada je potpisan sporazum sa SRJ, koji ratifikovana u Skupštini SCG 5.maja 2004.godine, preko prvog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 8.juna 2004.godine, kojim se odobrava geološko istraživanje, preko rešenja iz 2012. za izvođenje radova koje je izdato od strane Ministarstva od zaštite životne sredine pod Oliverom Dulićem za bušotine. Tu je i zakon iz 2006.koji uvodi načelo kontinuiteta kako bi Rio Tintu obezbedio da imaju i ekskluzivno pravo na eksploataciju”, objasnila je ona.

Brnabić je podsetila da je 2006. na vlasti bila DS sa svojim koalicionim partnerima, a predsednik Srbije tada je bio Boris Tadić.

Prema njenim rečima svi ljudi koji danas govore protiv Rio Tinta i oni koji protestuju, blokiraju raskrsnice, međunarodne putne pravce, granične prelaze, maltretiraju građane...bili su u toj stranci, a to su pre svega Dragan Ðilas, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović.

“Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, a ne politički zašto niste pitali Zelenovića zbog čega je sa svojom strankom doveo Rio Tinto, što mu je dato rešenje o istraživanju, što su menjali zakon da bi im dali eksluzivna prava na eksploataciju.

Zašto ne objasne nego se sklanjaju iza zelene agende da bi na tim leđima gradili političku budućnost, na šta nemaju šanse”, rekla je ona.

Kazala je da svu dokumentaciju zainzteresovani mogu preuzeti i večeras, jer će ona biti u vladi duže pošto mora zavrišiti neke sastanke.
 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading