KOSOVSKA NEZAVISNOST ZNAČI ISELJAVANJE SRBA I SANKCIJE Srpski i albanski analitičari saglasni - ko to podrži, karijera mu je GOTOVA!
Printcreen youtube

S druge strane, politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je stav Univerziteta "Džons Hopkins" i Vilson centra, da Bajdenova administracija treba da preduzme sankcije protiv svakog političkog lidera, koji poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova, realan i racionalan.

Zečević za "Kosovo Online" naglašava da on lično smatra da Kosovo može da postoji samo kao deo Srbije ili kao deo Albanije.

"Ako bi i ostalih pet članica Evropske unije priznalo kosovsku nezavisnost, to bi sasvim sigurno vodilo ka još većem iseljavanju srpskog naroda. Šta onda može sprečiti ujedinjenje dve etnički čiste teritorije? Ne verujem da bi bilo kakve sankcije to mogle da spreče", stav je Slobodana Zečevića.

Naglašava da je najveći problem zapravo predstavlja zaokruženje kosovske nezavisnosti što je vodi ka stvaranju jedinstvene i čiste albanske države.

Kako navodi, zemlje koje insistiraju na kosovskoj nezavisnosti, promovišući tu ideju, doprinose stvaranju etnički čiste sredine i ostvarenju krajnjeg cilja koji podrazumeva pridruživanje teritorije Kosova matici Albaniji.

"I onda imamo taj paradoks da Amerika treba da uvode sankcije kako bi sprečila ujedinjenje Kosova i Albanije. Naravno da jedna velika sila može da pokuša to da učini, siguran sam i da bi je u tome podržali partneri iz Evropske unije, ali ukoliko se zaokruži kosovska nezavisnost ništa ne bi stalo na put ujedinjenju", navodi Zečević.

Kada je u pitanju jučerašnji izveštaj "Od krize do približavanja - strategija za borbu protiv nestabilnosti na Balkanu na njenom izvoru", o njemu Zečević navodi da pretpostavke iznete u ovom tekstu nisu realne i da je reč o tezama koje odgovaraju stanju kakvo je bilo devedestih godina prošlog veka. 

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da je na uvođenju sankcija liderima koji promovišu ujedinjenje Kosova i Albanije insistirao tokom susreta sa svim ambasadorima SAD na Kosovu i drugim diplomatama. 

"Sve te izjave od raznih političara ili predstavnika medija ili civilnog društva imaju cilj da sputavaju normalan tok razvoja kosovskog društva, u smislu da ukoliko se jedna država smatra samo kao privremena država onda je to razlog da se ta država krade, da se ta država ne smatra ozbiljnom i da se može svašta uraditi“, naveo je Spahiu za ovaj portal.

Smatra da bi Ameriku u eventualnom uvođenju sankcija podržali EU partneri, pogotovo Nemačka. 

"Svakako. Mislim da kazna za kosovske političare ne mora da bude tako stroga, jednostavno da se administracija izrazi protiv. Potencijalna kazna američke administracije prema nekom kosovskom  političaru se lako može izvoditi, dovoljna je jedna izjava u kojoj se kaže da je taj političar nepoželjan za Ameriku i njegova karijera je gotova“, rekao je Spahiu. 

Na pitanje da li takve pretnje sankcijama mogu da ih spreče u ostvarenju eventualnog ujedinjenja i da li se misli konkretno na Aljbina Kurtija jer je on najglasniji zagovornik ujedinjenja sa Kosovom, Spahiu smatra da to ujedinjenje ne može da se desi jer Amerika to ne želi i naravno da je protiv toga.

 "To se ne može desiti ni kada bi Amerika bila za, zato što se radi o dva različita politička mentaliteta, kulture i 100 godina razdvajanja. To ujedinjenje se desilo uz podršku Hitlera, koji je tada bio najjača sila sveta, ali posledica tog ujedinjenja je bio građanski rat u Albaniji i dolazak komunizma", naveo je Spahiu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading