VESIĆ: Izlaznost nema veze sa uspehom ili neuspehom vlasti
Alo

"Da li ono idelano, to će vreme pokazati. Moguće je da će biti potrebno da se i ono menja, ali je sigurno bolje jer je bitno smanjen uticaj politike na pravosuđe i to je činjenica", rekao je Vesić gostujući na televiziji Tanjug.

Vesić je naglasio da je SNS prva stranka u modernoj istoriji Srbije koja je sebi, dok je na vlasti, oduzela mogućnost da njena parlamentarna većina, koja je izabrana na izborima, odlučuje ko će biti sudije i tužioci.

VARHELJI O REFERENDUMU Birači podržali promenu Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa

"O tome se odlučuje van parlamenta. Prema tome, sami smo sebi oduzeli mogućnost da utičemo na izbor sudija i tužilaca", rekao je Vesić.

Istakao je da je iza ovih ustavnih promena stala stručna javnost, strukovna udruženja tužilaca i sudija što je, kako kaže, velika promena u našoj zemlji jer su, kada je prošli put rađena reforma pravosuđa, društvo sudija i udruženje tužilaca aktivno bili protiv takvih promena.

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE POZDRAVLJA PROMENE USTAVA Građani su omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo

"Ovim promenama Ustava prvi put u istoriji dobijamo potpuno izuzimanje uticaja politike na izbor sudija i tužioca i mislim da je to važno za svakog građanina", podvukao je Vesić.

Komentarišući izlaznost građana na referendumu, koja je manja nego na parlamentarnim izborima 2020. godine, Vesić je rekao da se to ne može upoređivati jer na referendum inače izlazi manje birača, te da je to slučaj i u drugim zemljama.

DRAGANE, SRAM TE BILO! Vučić o Đilasovoj zloupotrebi ubistva Olivera: Nisu ga ni poznavali dok je bio u zatvoru!

"To nije ništa čudno, to je nešto što smo mogli da očekujemo", rekao je Vesić.

Kao primer je naveo da je na referendumu o ustavnim promenama u Alžiru 2020. godine izašlo 23,7 odsto birača, u Portoriku, kada se glasalo o tome da li da postanu 51 država Sjedinjenih Američkih Država, izašlo je 23 odsto birača, u Severnoj Makedoniji, kada se glasalo o promeni imena zemlje, izašlo je oko 37 odsto birača, u Bugarskoj 2013. godine ne referendumu o nuklearnim elektranama izašlo je 20,2 odsto birača.

 

Komentari (0)

Loading