REZULTATI REFERENDUMA Vučić objavio: Izglasane Ustavne promene
Tanjug/Zoran Žestić

- Želim da čestitam ljudima na demokratskom raspoloženju i saopštim rezultate, 39,52 odsto je zaokružilo "NE", 60,48 je zaokružilo "DA" - rekao je Vučić.

Od 97,02 obrađenih biračkih mesta rezultati su sledeći:

Nevažeći glasovi 1,01 

NE - 39,52

DA - 60,48

Pitanje koje se nalazilo na glasačkom listiću glasilo je: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđene odgovore - "da" i "ne".

Pravo glasa na referendumu imalo je 6.510.323 birača koji su se izjašnjavali na nešto više od 8.000 biračkih mesta.

Za koje promene se glasalo na referendumu

U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. NJih više direktno neće birati parlament. Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca. Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

Kako je Srbija glasala pročitajte OVDE.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Rizica

16.01.2022 22:21

Cestitam predsednice, uspeh je veliki kada 20% gradjana odlucuje o Ustavu koji ne mora da postuje 80% gradjana. Ovo ce uveliko uticati na izbore. Vi cete pobediti kao predsednik, ali u Skupstini nece biti vecine. Bicete iznenadjeni. Ja kao pravnik znam sta to znaci. Ja sam izasla na izbore, ali ovo nametanje promene Ustava medju narodom ima jako los odjek, zato ce Skupstina biti sastavljena od mnogo partija i niko nece imati vecinu. To ste uradili zbog Kvinte, a oni su danas stali na stranu Kurtija ne Vas. Ipak nismo nezavisna zemlja, kako ste tvrdili.

Zeljko

16.01.2022 22:30

Još jedna pobeda Srbije, narod je rekao da želi promene na bolje, bolje pravosuđe, bolje tužilaštvo.