PORODICA EVROPSKIH ZEMALJA NIJE POTPUNA BEZ SRBIJE Godfri poručuje da bi ova godina mogla biti prekretnica u dijalogu s Prištinom
TANJUG/ JADRANKA ILIC

- Obnova naših odnosa je rezultat napornog rada i posvećenosti i Beograda i Vašingtona i jasnog razumevanja istine koju smo naučili tokom prošlog veka: zajedno smo jači - poručuje Godfri.

Takođe ističe da se nada da će srpski i američki narod imati još više koristi od čvrstih odnosa između Srbije i SAD. Kaže da je veoma zadovoljan sve bližom saradnjom između EU i SAD i naglašava da stabilnost na Zapadnom Balkanu znači stabilnost u Evropi, objavio je Blic.

Godfri ističe da porodica evropskih zemalja nije potpuna bez Srbije i njenih suseda i da će Vašington nastaviti da u potpunosti podržava dijalog koji se vodi pod okriljem EU, blisko sarađujući sa evropskim partnerima.

Na pitanje vezano za Kosovo i Metohiju i formiranje Zajednice srpskih opština, kao jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju, američki ambasador daje komentar da stalni prosperitet ovog regiona može doći samo iz domaćih rešenja.

- Trajni i stalni prosperitet ovog regiona će doći samo iz domaćih rešenja. Ona se ne mogu nametnuti spolje. Zbog toga nastavljamo da činimo sve što je u našoj moći da podstaknemo i podržimo potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i konačno međusobno priznanje.

Godfri je naglasio da bi ova godina bi mogla da bude prekretnica u dijalogu Beograda i Prištine, i poručuje da napredak zavisi od želja lidera.

Upitan za snabdevanje gasom i raniju izjavu da je najbolja ideja za Srbiju "energetska divezifikacija" i da Srbija ne treba da bude "taoc ruske politike", Godfri ocenjuje da nije nemoguće usmeravanje Srbije ka američkom gasu i da sa novim lukama i transportnim linijama koje se grade u regionu, Srbija ima izbor u snabdevanju gasom.

- Kako pokazuje sadašnja situacija sa Ukrajinom, Rusija može i već koristi energente u geopolitičke svrhe. Stoga je pametno da Srbija diverzifikuje svoje izvore energije, a diverzifikacija ne znači nužno dodavanje samo američkih izvora - kaže ambasador za Blic.

Komentarišući ekološke proteste u Srbiji protiv Rio Tinta, Godfri navodi da poštuje ljude koji mirno i zakonito izražavaju svoje mišljenje, a veruje da bi resursi litijuma u Srbiji mogli da donesu ogromnu korist za ekonomski rast zemlje.

- Demokratija nije ni laka, ni utegnuta, a građani imaju mnogo različitih mišljenja. Poštujem ljude koji mirno i zakonito izražavaju svoje mišljenje. To je vitalno važan deo svake funkcionalne demokratije. Verujem da bi resurski litijuma u Srbiji mogli da donesu ogromnu korist za ekonomski rast Srbije, i voleo bih da ih razvija transparentno i javno odgovorno preduzeće - istakao je Entoni Godfri za Blic.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading