PRVA LINIJA ODBRANE: Presudna borba 3. aprila
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Možda, nije ni Srbija svesna kakva će se kampanja odvijati, ali pre nego što se sve zakotrlja, ja ću u jednoj reči to definisati - pakao.

Kreće pakao, kreće ludnica, kreće nepodnošljivo spinovanje, podmetanje, vređanje, a sve sa ciljem da se izbegne pozitivna kampanja u kojoj opozicija nema šta da traži. Osnovni problem SNS je što će veoma teško uspeti da nametne narativ pozitivne kampanje, jer će biti izložena svakodnevnoj baražnoj vatri od koje će biti prinuđena da se konstantno brani. Razvučena na širokom frontu optužbi, od onih koje će ići preko tajkunskih medija, do krajnje desničarskog narativa, pitanje je koliko će SNS biti u mogućnosti da organizuje adekvatnu odbranu i da eventualno krene u kontranapad. Po pitanju resursa, bar kako je sada stanje, opozicija ima sve uz sebe. Novac, medije, društvene mreže, motivisane i radikalizovane tipove koje bukvalno vodi mržnja prema vlasti.

S druge strane, SNS ima kao glavni resurs narodnu podršku, no u kampanji gde će se voditi bitka prsa u prsa taj resurs nije dobro organizovan i mogao bi pod baražnom vatrom i naletom na stotine dnevno lansiranih laži i da se kruni. Zato, su izbori 3.aprila od presudne važnosti za SNS, a samim tim i za Srbiju. Prost je razlog - ukoliko budu pobedili ovi što idu sa negativnom kampanjom i čiji je glavni motiv mržnja, što lična prema Vučiću, što mržnja prema deset puta boljim rezultatima koje je SNS kao vlast u odnosu na period dok su oni vladali ostvarila, dobićemo dugoročno da se građani gotovo na svakim narednim izborima opredeljuju na osnovu negativne kampanje. Rezultate niko neće gledati. To je ozbiljna katastrofa za zemlju. Niko više neće gledati da li je došla neka fabrika, šta se napravilo, ko se zaposlio, već isključivo ko je kome šta rekao i ko je koga kako opsovao. O potencijalnoj najavi eliminacije političkih protivnika kroz moderan vid lustracije koji nam Đilas i društvo najavljuju, izlišno je govoriti. U najavi je klasična diktatura u kojoj svako ko ima makar kakav nacionalan stav neće moći da dođe do izražaja, već naprotiv, biće proglašen za retrogradnog i biće svuda sputan da se bavi javnim poslom.

Mojim dragim naprednjacima poručujem da bitka ne da nije gotova kako mnogi od njih misle, već naprotiv. Biće ovo tuča u kojoj onaj ko politički preživi imaće šta da kaže svojim pokolenjima. Epska bitka u pravom smislu te reči. Ono što dodatno može da zabrine je i činjenica da momentom završetka izbora, ukoliko SNS i Vučić odnesu pobedu, ta bitka neće biti gotova. Već se spremaju scenariji po kome će se izbori proglasiti neregularnim i pokradenim. Tu ćemo se suočiti i s potencijalnim nasiljem na koje moramo da budemo spremni kao zapete puške.

Svi mi koji ćemo ovu bitku vojevati, a verujem da će nas biti mnogo, posebno onog običnog sveta koji je konačno osetio sigurnost, da ima posao, da mu dete ima budućnost, da mu dete neće otići iz Srbije, imamo motiv da časno tu bitku do kraja dovedemo. Da pobedi pristojna i normalna Srbija koja će razmišljati koliko još fabrika da otvori, koliko će tehnološki napredovati, koliko će novih fakulteta otvoriti. Imamo za šta da se borimo, jer naša borba je usmerena protiv onih koji su sve to uništili dok su bili vlast. Srbija ne sme više nikada da ima zatvorene fabrike, ne sme da bude zemlja s negativnim BDP, s javnim dugom od 80 odsto, s nezaposlenošću od 26 odsto. To je Srbija prošlosti i zato apelujem na sve ljude u SNS da se svojski potrudimo da takvi koji su nam zemlju do ruba propasti doveli dožive još jedan katastrofalan poraz na izborima koji će ih, verujem, za sva vremena nokautirati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading