Vučević: Predsednik Vučić je najbolji kandidat kog imamo!
TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Kao i svaki put do sada, borićemo se za pobedu liste SNS, koju predvodi Aleksandar Vučić. Ni milimetar se nećemo povući pred onima koji bi ponovo da pljačkaju našu zemlju, a borićemo se kao nikada do sada, kaže na početku intervjua za Objektiv Miloš Vučević, potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada, govoreći o predstojećim izborima i tome kakav rezultat vladajuće koalicije očekuje na njima.

– Uložili smo ogroman trud i rad u napredak i razvoj Srbije i bolji život naših građana. Oni to i vide i osete, i sada pred njih izlazimo sa rezultatima i daljim planovima i programom za napredak Srbije – naglašava Vučević.

Vidite li na drugoj strani nekog ko može da se suprotstavi Vučiću u trci za šefa države?

– Ne gledam na tu drugu stranu. Toliko su minorni i mizerni, a i nemam vremena da se bavim njima. Ne znam ni kako da ih podelim – na ovu tajkunsku opoziciju oko Đilasa i na ostale? Koga god da istaknu kao kandidata, mi imamo boljeg. Zapravo, mi imamo najboljeg. To je Aleksandar Vučić. On je zaslužan za istorijski napredak Srbije, i nema boljeg kandidata ni SNS, a ni cela Srbija.

Prljava politička kampanja je realnost. U kom trenutku je postalo legitimno napadati članove porodice predsednika Vučića zarad političkih poena?

– To je izraz njihove potpune političke nemoći, ali i potpunog moralnog i ljudskog deficita. Možete da se slažete sa nečijom politikom ili ne, ali nedopustivo je da vređate i da pretite članovima porodice, majci, bratu, deci, i to svaki pristojan i civilizovan čovek zna. Ali mi ovde govorimo o ljudskim nakazama koje očigledno nemaju nameru da prestanu, jer svakim danom vidimo da se po tajkunskim medijima i nekim društvenim mrežama nastavlja brutalna i opasna legitimizacija napada na porodicu predsednika Vučića. Njima je to jedini vid političke borbe protiv Aleksandra Vučića, jer nemaju ni ljude, ni ideje, ni politički program.

Bilo je primera kada su naprednjaci preterivali u svojim izjavama, a na takve istupe reagovao je i Vučić. Da li ćete promeniti pristup u narednom periodu?

– Ne znam na šta konkretno mislite, ali kao što svako ima pravo na svoje mišljenje, tako ima i odgovornost za ono što izgovara. Ne slažem se sa onima koji medije koriste kao alat, jer im je očigledno jedino stalo do lične promocije. Oni tako šalju sliku o sebi, a ne o stranci. Kada su stranačke teme u pitanju, postoji mesto na kojem se o njima razgovara, a SNS je stranka u kojoj važi pluralizam mišljenja.

Vučić je jasno rekao da posle izbora planira da napusti čelo SNS. Ko će ga naslediti?

– Nije vreme da pričamo ni o kakvom povlačenju. Sada smo fokusirani na pobedu na izborima.

Jedan ste od najlojalnijih Vučićevih saradnika. Da li biste i u kom slučaju pristali da preuzmete kormilo stranke?

– Ne razmišljam o tome. Aleksandar Vučić je predsednik Srpske napredne stranke.

Dokazali ste se na mestu gradonačelnika Novog Sada. Šta je sledeće? Dolazi li u obzir ministarska fotelja?

– Ne razmišljam o tome. Ja sam gradonačelnik Novog Sada.

Jeste li se u stranci obračunali sa onima koji su izneverili Vučića, da li su ti pojedinci kažnjeni gubitkom privilegija?

– Nema nikakvih obračuna. Mi u stranci razgovaramo i kada imamo različita mišljenja i poglede. SNS funkcioniše normalno, a princip promenjivosti vidimo kao uslov za opstanak i razvoj stranke. Mnogo je novih lica izabrano u najviše stranačke organe, mnogo je pametnih, energičnih ljudi kojima je pružena šansa da se dokažu. I uvek će biti tako.

U kakvoj je poziciji Aleksandar Šapić u SNS? Da li će se pretežno baviti stranačkim pitanjima ili mu se smeši funkcija u izvršnoj vlasti? Nije tajna da je njegova ambicija mesto gradonačelnika Beograda.

– Aleksandar Šapić je jedan od potpredsednika SNS, što je velika čast, privilegija, ali i odgovornost. Na njemu je da se dalje dokazuje. Inače, nas dvojica imamo vrlo dobru saradnju.

Kad smo već kod beogradskih izbora, Đilas tvrdi da opozicija može lako da vas pobedi. Koliko je to što on priča realno?

– U njegovom viralnom svetu verovatno jeste, u realnom svetu to su potpune besmislice. I videćete da će političke opcije koje nemaju podršku građana naredna tri meseca izlaziti sa svojim istraživanjima, koja nemaju veze sa realnošću, i tako se pripremati za priču da su navodno pokradeni kada izgube na izborima. Za razliku od Đilasa, mi se ne gađamo brojevima i procentima, već ozbiljno i odgovorno pristupamo izborima. Daćemo sve od sebe da pobedimo, a građani su ti koji na biralištima daju poslednju reč.

Šta mislite o iskopavanju litijuma u Srbiji? Javnost je podeljena, premijerka kaže da je Vlada blizu odluke da poništi sve dozvole date “Rio Tintu”.

– Moj stav o tom i svim sličnim pitanjima jeste da verujem u strategiju održivog razvoja, odnosno da ekonomija i ekologija kao dve grane istog stabla moraju zajedno da se razvijaju, da listaju, daju plodove. Bilo koju od te dve grane da odsečete, drvo će se osušiti i nestati. Pitanje eksploatacije ruda je isključivo pitanje struke, pa tek onda politike.

GRADIĆEMO JOŠ VIŠE
Novi Sad je zvanično evropska prestonica kulture za 2022. i to je veliko priznanje i šansa za celu Srbiju…

– Kada smo konkurisali za titulu, bili smo grad sa samo dva mosta i mnogo snova i planova. Danas je titula stigla u grad sa tri mosta, i s planovima za izgradnju još tri mosta, u grad koji nije samo prestonica kulture već i prestonica mladih, novih tehnologija, i snažan industrijski i univerzitetski centar. Imamo gradski budžet 113 odsto veći nego pre 10 godina. Izgradili smo prve fabrike posle 40 godina, a one napuštene i propale pretvorili smo u kulturne stanice. I gradićemo još više, i kada prođe godina titule, ostavićemo brojne legate za buduće generacije, da im bude i lepše i lakše. Moje generacije su mladost živele pod ključem, a oni danas žive u “otvorenom Balkanu”. I tu snažnu regionalnu inicijativu predsednik Srbije pokrenuo je upravo u Novom Sadu. Titulu treba posmatrati u širem kontekstu, jer ona daje snažan zamajac daljem ubrzanom razvoju u svim segmentima života.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Petar

14.01.2022 11:45

Boljeg kandidata sigurno nema od predsednika Vučića.

Borislav

14.01.2022 11:55

Iza Vučića stoje očigledni rezultati u borbi da Srbije postane pristojna i moderna država. To niko ne može da ospori.

Zeljko

14.01.2022 14:46

SNS ima dobre ljude ali niko nije kao Aleksandar Vučić, on je najbolji kandidat.

Miladin

14.01.2022 17:08

Da postoji bolji kandidat do sada bi se pojavio i narod bi ga prepoznao. Dobre stvari ne treba menjati.

Mikica

14.01.2022 18:04

Predsednik Vucic se dokazao kao najbolji predsednik kojeg narod voli iskreno.

Milica

14.01.2022 23:51

I ja se slažem, dok se ne pojavi neko mlađi, pun ideja i obrazovan, Vučić je najvolji.