Izbori, glasanje
Alo

 

Dragan Šormaz ističe da je bitno da Srbija već jednom uspostavi sistem razdvojenosti vlasti - na zakonodavnu,  izvršnu i sudsku.

NARODNI POSLANICI ZA ALO! MI NEMAMO DILEMU Otkrivaju kako će glasati na referendumu za promenu Ustava

Dragan Šormaz - Alo - M. Jošida

 

 

- Neće ovo rešenje odmah doneti efikasnije pravosuđe, vreme je za sve potrebno, ali sigurno je da ćemo u danima pred nama imati nezavisne sudije, a to je građanima najvažnije - pravda! Pozivam sve da 16. izađu na referendum i da glasaju ZA, a tako ću uraditi i ja - rekao je on, a sa tim je saglasan i Aleksandar Marković.

Alеksandar Marković

SNS

 

 

- Svakako ću izaći na referendum o ustavnim promenama. Smatram da je to odgovorno i nadam se da će se građani u velikom broju odazvati pozivu i izjasniti se na glasačkim mestima. Naravno, zaokružiću DA jer time nastavljamo razvoj demokratskih kapaciteta Srbije stvarajući uslove za nezavisno, samostalno i profesionalno pravosuđe - istakao je Marković.

I njegov kolega Vladimir Marinković ističe da je za njega jedina opcija da zaokruži DA.

- Pozivam i građane da učine isto - rekao je za Alo! Marinković.

NARODNI POSLANICI ZA ALO! MI NEMAMO DILEMU Otkrivaju kako će glasati na referendumu za promenu Ustava

Foto: Dejan Briza

 

 

Narodna poslanica Nevena Đurić ističe da će zaokružiti DA.

- Najvažnije je da građani znaju da se promene tiču isključivo pravosuđa, jer će se izglasavanjem istih izmestiti pravosuđe iz svih državnih organa i smanjiće se uticaj politike na izbor sudija i tužilaca. Glavni cilj je da imamo nezavisno sudstvo i tužilaštvo, jer se svi sećamo sramnih reformi pravosuđa iz 2009. godine kada su se sudije i tužioci birali po podrumima žutog tajkunskog preduzeća, a sada članovi Đilasove Multikom stranke licemerno pokušavaju da iskoriste ovako ozbiljnu temu i pokušavaju da manipulišu građanima Srbije, šire dezinformacije i lažne vesti - rekla je Đurićeva.

Ona dodaje da su predviđene promene važne zbog nastavka evropskih integracija, zbog vladavine prava, ali će u velikoj meri uticati i na ekonomske prilike u našoj zemlji.

- Ukoliko u zemlji vlada poštovanje prava i zakona, svaki investitor će imati još veće poverenje da ulaže u našu zemlju, a nove investicije znače nova radna mesta i bolji životni standard za naše građane - zaključila je ona.

A kako će građani da se izjašnjavaju o tome u uslovima pandemije, Republička izborna komisija morala je da donese i pravila koja će sprečiti širenje koronavirusa tog dana na izbornim mestima. Doneto je Uputstvo za sprovođenje glasanja na republičkom referendumu.

Izborna komisija jedinice lokalne samouprave i opštinska/gradska uprava dužne su da obezbede da glasačko mesto bude očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja.

Mesta moraju biti postavljena tako da razmak između njih bude najmanje jedan i po metar.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra i između članova glasačkog odbora, kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Nošenje maski je obavezno za sve, te ukoliko ne nosite masku, bilo da ste član komisije ili glasač, možete biti udaljeni sa glasačkog mesta.

Glasački odbor je dužan da vodi računa o tome da se na glasačkom mestu kontakti između lica smanje na najmanju moguću meru, kao i da se obezbedi odgovarajući razmak između njih.

 

I zaraženi mogu da glasaju od kuće

Oni koji ne mogu da se pojave na glasačkim mestima iz opravdanih razloga, kao što je na primer prisustvo koronavirusa ili sumnjaju na virus, imaće takođe priliku da glasaju. U tom slučaju članovi glasačkog odbora sprovode glasanje na adresi glasača. Ukoliko je glasač pozitivan na koronavirus, u njegovo ime će glasanje ispred doma glasača obaviti pomagač kojim se smatra lice koje nije obolelo od zarazne bolesti kovid 19.

 

 

Šta će se promeniti

Na referendumu koji se održava 16. januara građani Srbije odlučuju da li će doći do promene Ustava Republike Srbije, ali samo u delu koji se tiče pravosuđa. Cilj ove promene je stvaranje nezavisnijeg pravosuđa, te će, između ostalog, ukoliko ta promena bude usvojena, sudije ubuduće birati Savet sudija sačinjen od stručnjaka iz te oblasti, a ne Skupština Srbije, kako je do sada bio slučaj.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading