VUČIĆ NA PREZENTACIJI SISTEMA "KORNET" U PANČEVU: "Uvek smo spremni za dijalog, ali bez uslova i naredbi za srpsku stranu!" (VIDEO)
Foto: Alo!

Predsednik Republike Aleksandar Vučić obišap je 72. brigadu za specijalne operacije, gde prirustvuje prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice.

Vučić je došao u kasarnu gde su ga sačekale starešine 72. brigrade za specijalne operacije, a zatim je usledio i počasni pozdrav predsedniku kao vrhovnom komandantu Vojske Srbije.

Predsedniku je zatim predstavljen protivoklopni sistem "Kornet". 

- Kornet ima veću probojnu moć i domet do 8 kilometara. Zato je bolji od "Fagota" - objašnjeno je predsedniku. 

General Mojsilović je obavestio predsednika da je deo ljudstva već u Rusiji prošao obuku za ovaj sistem. 

Usledila je vežba 72. brigade u dve sekvence. Vežba se zbog uslova poligona izvodi na skraćenom odstojanju.

Prikazani su taktički postupci jedinica brigade u jednoj od mogućih varijanti upotreba "Korneta", zajedno sa ponosom naše namenske industrije oklopnim vozilom "Milošem".

Čestitke i zahvalnost vojnicima

Predsednik je nakon vežbe poželeo sve najlepše pripadnicima brigade i čestitao im Novu godinu.

- Momci, hoću da vam se zahvalim što ste 3. januara ovde, da vam čestitam Novu godinu i poželim sve najbolje vama i vašim porodicama. Da nastavite vredno da radite i trenirate, da volite svoju zemlju kao što ste je uvek voleli i da se borite. Učite od svih a čuvajte svoje. Još jedanput veliko hvala za sve što ste učinili, sve najbolje želim vama i vašim porodicama. Hvala vam, sve najlepše i živela Srbija! - rekao je Vučić.

Prikaz naoružanja

Nakon vežbe predsednik je sa načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao prikazu naoružanja 72. brigade.

Predsednik je u razgovoru sa starešinama u kasarni pokazao da je dobro upućen u nivo opremljenosti ove brigade, kao i Vojske Srbije u celini. 

- Nekada smo imali manje od 1000 zolja, sada imamo 25 000 zolja. To je bilo vreme kada smo se hvalili uništavanjem svoje vojske - rekao je predsednik prilikom pregleda naoružanja. 

Pitanja novinara

Kakav je stav Beograda po pitanju dijaloga sa Prištinom i da li je realno da se ovaj dijalog završi do kraja 2022. godine?

– Mi smo spremni za dijalog, ali ste primetili dve stvari. Kurti je izjavio da može dijalog, ali da se to završi uz međusobno priznanje… On ništa ne razume. Srbija se nalazi na evropskom putom. Referendum je prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti – kazao je Vučić.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak gde policajci u Priboju pevaju pesmu i veličaju zločin u Srebrenici. Da li Bošnjaci u našoj zemlji mogu da se osećaju bezbedno i da li se po tom pitanju očekuje rekacija naše države?

- Što se tiče odnosa Srba i Bošnjaka, mi i jedni i drugi moramo da razumemo da jedni bez drugih ne možemo da živimo i ne možemo da opstanemo. Pročitao sam rekacije posle svega što se desilo u Priboju i te reakcije nisu na ponos nikoga. Mržnja s jedne strane izaziva još veću mržnju sa druge strane i to nikome ne ide na dobro. Molim i jedne i druge da razumeju da država Srbije neće dozvoliti bilo kakve incidente ili bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti bilo koga. Moja poruka Bošnjacima da je ovo njihova zemlja koliko i naša. Verujem da će nadležni organi preduzeti odgovarajuće mere.- rekao je Vučić.

Neki kažu da je veličanstven doček Nove godine u Beogradu kič, dok bi drugačije govorili da je takav doček organizovan u Dubaiu. Kakav je vaš komentar?

- Beograd je svet, Beograd je to pokazao. Sa izuzetkom od nekoliko incidenata sve je prošlo u najboljem redu. Nadam se da će naši nadležni organi uspeti da pronađu i splićanina kojeg traže. Želim to i zbog njega i zbog njegove porodice. Mogu da kažem da naši nadležni organi rade svoj posao ali mora još mnogo napora i truda da se uloži da bismo mogli da ga pronađemo. U svakom slučaju ponosan sam na Beograd i na Srbiju. Ljudi su bili ushićeni i videlo se da Beograd može da ide u korak sa najrazvijenijim i najboljim metropolama celog sveta.- rekao je Vučić.

Kako komentarišete nastavak blokada puteva po Srbiji u organizaciji ekoloških pokreta?

- Svako ima pravo da radi svoj posao. Žao mi je što su morali da izmišljaju izjave da bi nekoga pozvali na proteste. Država je uradila svoj posao, prihvatila i usvojila sve zahteve. Sada su to političke igre između različitih grupacije ko će da preuzme te proteste. Što se Rio Tinta tiče, nikakvog delovanja neće biti ni na kakav način dok mi to između sebe ne budemo na bilo koji način razgovarali. Ne vidim smisao protesta ni danas, ni za mesec, ni za šest, ništa se neće dogoditi. Ostavićemo narodu da sam sve zaključi, a siguran sam da će narod prepoznati rad i mnoge stvari koje činimo u interesu našeg naroda i naše zemlje.

Da li je Pančevo postalo industrujski centar?

- Iz Beograda se sele u Pančevo i dolaziće sve više. Rešeno je i pitanje Petrohemije. Mnogo planova imamo u izgradnji puteva, mnogo toga imamo da uradimo. Pančevo danas ima izvanrednu budućnost. Kod nas je nešto prirodno da svoju državu kritikujemo, ne razumem tu dozu autošovinizma,  da je sve kod nas najgore i najlošije, ali verujem da će se i to promeniti u godinama koje dolaze. Još jednom želim da vam čestitam Novu godinu i poželim sve najbolje vama i vašim porodicama. Živela Srbija i hvala!- zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
Aca

03.01.2022 09:01

Ulaganjem u vojsku Srbije ulaže se u bezbednost i sigurnost svih nas.

Nikolasss

03.01.2022 10:37

Vojska je stub nase odbrane. Ona cuva nasu vojnu neutralnost,mnogo se ulaze u vojsku, sada je mnogo bolje jace i ekononomicnije nego ranije.

Nina

03.01.2022 10:41

Ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednu budućnost naše države i građana. Poslednjih godina dosta je uloženo zato danas imamo jaku, snažnu i moderno opremljenu vojsku.

Мијо

03.01.2022 10:41

Овај систем ће повећати борбену готовст наше земље.

Nikola

03.01.2022 11:48

Kornet je jedan od naj savremeniji sistema za uništenje oklopnih vozila. Vojska Srbije je sve opremljenija.

Neša

03.01.2022 12:21

Rešenje za KiM mora doći isključivo dijalogom i kompromisnim rešenjem, nametanje neke druge opcije nije u interesu Srbije.

Jelisaveta

03.01.2022 14:44

Politika Srbije je politika mira, uzajamnog postovanja i razumevanja. Zelimo dobre odnose sa svima i uvek smo spremni za dogovor.

Zeljko

03.01.2022 16:14

E to trebaju ovi iz Prištine da nauče, dijalog ne znači naredba ili ultimatum. Za njih je dijalog prizanje Kosova a to od Vučića oni neće nikad dobiti.

Ana

04.01.2022 07:54

I u ratu, i u miru, vojska je na prvoj liniji odbrane od potencijalnog neprijatelja. Zato je važno da imamo jaku i modernizovanu vojsku, koja će uvek biti na visini zadatka.