POČELO JE, NEMA POVRATKA Dodik najavio: Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno
Alo

To je poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i najavio da će Dan Republike Srpske biti proslavljen "veoma moćno".

"Svojim nastojanja da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasil?em visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima", rekao je Dodik u emisiji "Telering" na RTRS i najavio da će Srpska već u januaru formirati svoj Visoki sudski i tužilački savet.

On je istakao da će povodom 9. januara biti održana svečana akademija i da će biti pokazano da je Srpska, kako je naveo, i posle 30 godina postala svesna sebe i svojih ustavnih ovlašćenja. Naglasio je i da se RS pridržava onoga što je zapisano u Ustavu i poručio da nikada neće pristati na koncept unitarne BiH. Kako je dodao, formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocena da BiH bez takvog "tronošca" ne može da funkcioniše.

Dodik je naglasio da vraćanja u zajedničke insitutucije neće biti sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

"Ono što je meni bilo važno je da RS vratim dostojanstvo i ojačam njeno samouverenje u njeno postojanje. Da ljudi ovde osete da RS ima snagu, da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju od nje šta hoće. Ja mislim da sam u tome uspeo i stabilizovao i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH i sad ulazimo u novu fazu. U toj novoj fazi, jaka Srpska će se pokazati sposobnom da ovlada ustavnim pravima koje je Ustav BiH daje Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Dodik je najavio da će naredna godina biti u znaku novih investicija vrednih najmanje dve milijarde maraka, što je oko milijardu evra.

On je istakao da je u Rusiji postignut dogovor o izgradnji gasnih elektrana i gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci i poručio da se u narednom periodu očekuje nastavak izgradnje auto - puta od Doboja do Modriče, kao i izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading