EVROPA SHVATILA DA IM SE OBILO O GLAVU Požurili sa priznanjem tzv. Kosova
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Naime, Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) je izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno, čime su obespravili Srbiju odnosno, JP Elektromreže Srbije da dopremaju struju Kosovu kao što je to do tada bilo.

Posledica ishitrenih političkih odluka Brisela

Milivojević kaže da je ovo bila ishitrena odluka Brisela u želji da na bilo koji način pa i na ovaj nekako Kosovo predstavi kao samostalnu državu, a sada im se to olupalo o glavu.

„Ova situacija je posledica nastojanja da zapadni centri moći po svaku cenu potvrde kosovsku državnost i u tom smislu su bez ikakve prethodne analize, kosovsku mrežu izdvojili iz srpskog sistema prenosa i priključili je albanskoj prenosnoj mreži. Time su praktično osamostalili kosovsku mrežu koja očigledno tako ne može da funkcioniše,“ objašnjava Milivojević.

Ovo je, kako navodi, primer koliko ishitrene političke odluke koje su besmislene i donete na silu, proizvode posledice.

„Ovo je samo jedan od elementa posledica kada se na svaki način i po svaku cenu nameće Kosovo kao samostalna država u situaciji kada tamo ni politički sistem, ali ni ostali elementi državnog sistema ne funkcionišu. Onda su problemi raznih vrsta mogući od bezbednosti do energetike,“ kaže naš sagovornik.

Ovo je tek prvo što će se Briselu obiti o glavu

To na šta sad Brisel upozorava, ističe Milivojević, je upozorenje bez adrese

„Ja bih rekao da je ovo samo priznanje greške koja je učinjena i koje se stalno čine na štetu stabilnosti i bezbednosti u regionu. To se sada pokazao na primeru energetike ali se pokazalo pre toga i na bezbednosnom nivou što nas dovodi do ključne tačke da bilo koja vrsta nametanja rešenja i potenciranje na kosovskoj državnosti vidimo kako se završava,“ zaključuje Milivojević.

Ovo nisu jedine posledice koje će biti, napominje on, ali je problem što niko za to ne odgovara niti će da odgovara.

„Ne postoji nikakva odgovornost u zapadnim centrima moći koji nameću rešenja na sve moguće načine u korist Kosova a koja ne mogu da se sprovedu u delo. Ko što niko ne odgovara za ovo stanje vezano za energetiku, tako niko nije odgovarao ni za drugi niz propusta i nametnutih rešenja koja u su proizvela određene posledice, pre svega za Srbe na KiM u svakom smislu,“ napominje sagovornik Sputnjika.

Žurili su da na sve načine potvrde kosovsku državnost

Operatori prenosnog sistema u regionalnoj grupi za kontinentalnu Evropu pozvali su Operatera prenosnog sistema na Kosmetu (KOSTT), da održi svoj sistem električne energije u ravnoteži, što je njihova ugovorna obaveza.

Uvoz struje na Kosmetu ugrožava i druge zemlje Evrope. Zemlje širom Evrope, kako navode, suočavaju se sa rastućim cenama gasa i struje a ovo je posebno izraženo na Kosovu i Metohiji, gde je došlo do smanjene proizvodnje struje zbog tehničkih kvarova u sred zimske sezone. Sve to, kako navode, primorava da se uvozi više struje nego što je uobičajeno na teritoriji Kosova i Metohije.

Rojters navodi i da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti govorio o drastičnom porastu cena struje, a navode i da građani na Kosmetu plaćaju najjeftiniju struju u Evropi jer su tarife za domaćinstva u velikoj meri subvencionisane.

Albanija struju samo na zajam

Većina energije na Kosmetu proizvodi se u dve termoelektrane na ugalj, izvan Prištine, i obično se uvozi od 10 do 15 odsto energije koja se troši u južnoj srpskoj pokrajini, ali tokom ove krize uvoz je skočio na 40 odsto.

„Kao rezultat toga, za Kosovo i Metohiju uvozi se energija koja nije bila planirana na tržištima, pa bi ta povećana tražnja mogla da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope“, navodi Rojters.

Albanska vlada obezbediće za Kosovo i Metohiju 7.680 megavata električne energije za 31. decembar i 1. januar, u pokušaju da pomogne prevazilaženje energetske krize.

Energija će biti data bez finansijske nadoknade, a biće vraćena tokom leta, prenosi Kosovo onlajn pisanje medija u Prištini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading