SVETSKE SILE LOME KOPLJA Bajden i Putin ratuju zbog Srbije!
Foto: Tanjug/AP

Cilj Rusije je da pojača tenzije na Balkanu kako bi se mogla pozicionirati kao jedini regionalni posrednik i garant sigurnosti, a istovremeno ona želi da pokaže da NATO i Evropska unija nisu kredibilni partneri nijednoj od balkanskih zemalja, piše američki portal Forin afers. Oni navode da je najeksplozivnija atmosfera na Balkanu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, kao i da ruski predsednik Vladimir Putin koristi bivše jugoslovenske republike kao sledeće bojno polje za slabljenje NATO i EU.

SVETSKE SILE LOME KOPLJA Bajden i Putin ratuju zbog Srbije!

AP Photo/Susan Walsh

 

- Iako stanovništvo Kosova čini više od 90 odsto Albanaca, Srbi vide tu zemlju kao pradomovinu na kojoj se nalaze najsvetija mesta Srpske pravoslavne crkve - navedeno je u tekstu, uz konstataciju da Kremlj koristi Srpsku pravoslavnu crkvu da „destabilizuje zemlju i region“.

Putinov važniji cilj je, navode oni, da preokrene odnos snaga u Evropi u korist Moskve, a Balkan je deo te strategije. U tekstu se ističe da je Srbija ključni igrač u interesovanju Kremlja za Balkan. I vlada i Crkva, kako pišu, odani su Moskvi, a ta odanost se temelji na viševekovnim zajedničkim verskim i kulturnim vezama, kao i izolaciji Srbije i Rusije od savremenih zapadnih sila. Rusija, kako navode, uzvraća na srpsku lojalnost velikodušnom podrškom srpskoj vojsci.

SVETSKE SILE LOME KOPLJA Bajden i Putin ratuju zbog Srbije!

Aleksandar Čotrić - Alo - V. Marković

 

Poslanik Aleksandar Čotrić ističe za Alo! da su tenzije između Rusije i Zapada na nivou hladnog rata.

- Kao nekad podeljena Nemačka, tako je sada u središtu njihovog sukoba podeljena Ukrajina. Vašington preti Moskvi novim sankcijama, a Moskva poručuje da postoje crvene linije na kojima će čvrsto stajati. Mi, na sreću, nismo razlog za njihov konflikt, a nismo ni konfrontirani ni sa jednom stranom. Naprotiv, zahvaljujući uspešnoj spoljnoj politici, koju kreira predsednik Aleksandar Vučić, imamo nikad bolje odnose sa svim najznačajnijim državama i savezima - SAD, Evropskom unijom, Rusijom i Kinom. Naš osnovni spoljnopolitički cilj je ulazak u Evropsku uniju, ali Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i neće se odricati istorijskih veza sa ovom zemljom i neće narušavati odlične diplomatske i ekonomske odnose - poručio je on.

SVETSKE SILE LOME KOPLJA Bajden i Putin ratuju zbog Srbije!

Skupština - ALO - Dejan Briza

 

Poslanik Vladimir Marinković navodi da Rusija kao velika sila ima interese u ovom delu Evrope kao što ih legitimno imaju i ključne zemlje EU, ali i SAD i Kina.

- Najvažnije je da Zapadni Balkan ne bude kolateralna šteta tenzija kojih ima između velikih sila na različitim svetski meridijanima. Ono što jeste Vučićev najveći uspeh je što je danas Srbija pouzdan partner svim ključnim globalnim igračima i što se nametnula kao stub političke i ekonomske stabilnosti u regionu i kao inicijator ekonomskih integracija i uspostavljanja slobodnog protoka robe, ljudi i kapitala. Takođe, Vučić se ne libi da kaže velikim silama da je najbolje za region da sami uređujemo međusobne odnose bez mešanja sa strane što bi u stvari bila pobednička opcija za sve države i sve narode na Balkanu. Što se tiče pisanja Forin afersa, oni su poznati po svojim liberalni stavovima i podršci američkoj ekspanzionističkoj politici koja je bila imanentna tokom devedesetih godina u američkim administracijama - objasnio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Srpkinja

29.12.2021 09:33

Kako zapadne sile mogu imati kredibilitet u Srbiji kada su je bombardovali '99, ali i 1944, kao saveznicu. Na njihovu rec se nikada ne moze verovati. Hegemonisticki se ponasaju, a Srbi nikada takve nisu voleli.

sara

29.12.2021 10:53

Samo laži u američkoj štampi da na Kosovo albanci čine 90 % stanovništva, a ne navode da njihovom i šiptarskom agresijom srbi su nasilno proterani sa svojih ognjišta!!!!. Rusija i Kina su naši iskreni prijatelji, svetske sile, koji ne ugrožavaju druge, za razliku od Amerike, koja se postavila kao nekrunisani svetski lider i izaziva sukobe i ratove!!!!.