NAROD OBRADOVAO VUČIĆA Srećan sam što ste mi to rekli
Alo

Budući da su voda i struja najveći problemi, Vučić je istakao da bi izgradnja novih kapaciteta hidroelektrane na Bistrici “energetski spasila Srbiju”, dok su građani rekli da su spremni da taj projekat podrže, iako bi on podrazumevao da se neki od njih i isele iz svojih domova.

“Do 2028. godine moramo da rešimo to pitanje, kako bismo uvek imali dovoljno struje za nas, a i da prodajemo regionu. Ja sam se spremao da ovde razgovaram o kravama i ovcama, a nisam očekivao da ćemo sada razgovarati o energetici”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Bistrica bi bila najbolja reverzibila za Srbiju, ali i upitao “ko će da razgovara sa narodom koji treba da se iseli”.

Međutim, kada su mu meštani rekli da su spremni da o tome razgovaraju, Vučić je rekao da je dobio “najlepši poklon”.

“Srećan sam što ste mi to rekli. Time rešavamo pola problema za Srbiju. Bistrica bi podigla kraj, to je ogromna investicija, ceo kraj bi procvetao”, rekao je Vučić.

On je konstatovao da je mnogo problema sa snabdevanjem strujom u tom kraju, Sjenici, Novoj Varoši kojoj je potrebna nova trafo stanica, povećana sa 100 na 220 kilovolta.

V.d. direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je realno da novi kapaciteti HE Bistrica budu u sistemu do 2028.godine, što je, kaže, velika stvar.

“Bez reverzibile u Bistrici ne možemo da preživimo, jer nam privreda i industrija sve više troše. Na Svetog Nikolu smo potrošili duplo manje struje nego radnog dana, što pokazuje da industrija sve više troši. Ne možemo da ubacujemo nove izvore energije bez reverzibile”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, HE “Bistrica” je važniji objekat od TE “Kostolac”.

Vučić je dodao da već postoje završeni projekti za izgradnju, kao i projekti finansiranja, te da bi želeo da taj novi projekat u potpunosti pripada Srbiji, iako je vrednost investicije 600-700 miliona evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading