SKRIVENE NAMERE Lavrov: Balkanski narodi se silom uvlače u NATO: SAD prave front protiv Rusije?
Alo

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija očekuje da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena imati dovoljno političke volje i razuma da Balkan ne pretvori u još jedan front antiruske konfrontacije.

Lavrov je u intervjuu sarajevskom listu „Oslobođenje“ ocenio da će u suprotnom to imati katastrofalne posledice po Evropu u celini.

REGIONALNA REŠENJA

Komentarišući tezu da je BiH „žrtva rusko-američke konfrontacije“, šef ruske diplomatije je istakao da Rusija svoje probleme ne rešava na račun bilo čijih interesa i da partnere ne stavlja pred apsolutno lažan izbor „ili sa nama ili protiv nas“, prenosi agencija TASS.

Lavrov je istakao da je stav Moskve dobro poznat - regionalnim problemima su potrebna regionalna rešenja zasnovana na inkluzivnom dijalogu i uzimajući u obzir stavove svih zainteresovanih strana.

Dodao je da je Vašington u poslednje vreme izbegavao da razgovara s Rusijom ne samo o BiH već i o Balkanu u celini.
Odgovarajući na pitanje šta je glavni interes Rusije na Balkanu, Lavrov je istakao da su to mir, bezbednost i stabilnost u tom regionu.

- Nema potrebe da tražimo neki skriveni smisao u ruskoj politici. To je uzaludno. Sa svima sarađujemo na ravnopravnim, transparentnim osnovama, uz uzajamno uvažavanje na principima međunarodnog prava, pre svega Povelje UN - naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, mit o štetnom uticaju Moskve je izmišljen, a promovišu ga, kako je rekao, „lokalni rusofobi" da bi zatrovali atmosferu saradnje u regionu.

SKRIVENE NAMERE Lavrov: Balkanski narodi se silom uvlače u NATO: SAD prave front protiv Rusije?

Alo

 

PRELOMILO SE NA CRNOJ GORI

Lavrov je ocenio da je stavljanje balkanskih država pred veštački izbor „ili Evropska unija ili Rusija“ kontraproduktivno i nepravedno i da izaziva nove linije podela u regionu i ometa saradnju.

Ruski ministar spoljnih poslova smatra da se često namerno ignoriše volja građana balkanskih država.

- Pogledajte do čega je to dovelo u Crnoj Gori, koja je bukvalno uvučena u NATO, suprotno mišljenju većine. Zašto lomiti preko kolena i nasilno promovisati evroatlantsku agendu? - upitao je Lavrov.

Dodao je da se svi dobro sećaju šta je NATO radio u regionu 1990-ih godina i da će posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom osećati još mnogo generacija lokalnog stanovništva.

SRBIJA - KLJUČNI PARTNER

Lavrov je ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da Moskva visoko ceni strateško partnerstvo s Beogradom i ulaže napore da svestrano unapredi bilateralne veze. Ponovio je i da je stav Rusije o Kosovu i Metohiji dobro poznat i da Moskva podržava postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Lavrov je istakao da to rešenje mora dobiti odobrenje Saveta bezbednosti jer je reč o obezbeđivanju međunarodnog mira.

SKRIVENE NAMERE Lavrov: Balkanski narodi se silom uvlače u NATO: SAD prave front protiv Rusije?

Alo

 

 

Neosnovane teze da su inicijative Dodika pretnja miru

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se ne može složiti s tezom da inicijative srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika predstavljaju pretnju miru.

- Ne delim ovakve izjave, smatram ih neosnovanim - rekao je Lavrov za sarajevsko „Oslobođenje“, odgovarajući na pitanje da li je tačno da Rusija favorizuje odnose sa samo jednim delom BiH, odnosno RS, i da je to podrška snagama koje streme secesionizmu. Lavrov je ocenio da je i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi sa izmenama Krivičnog zakona znatno pokvario unutrašnju političku klimu. Ruski ministar smatra da je apsolutno neozbiljno dopustiti takvu, kako je rekao, „provokaciju bukvalno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posledice haosa koji je usledio“.

Prema rečima Lavrova, to je još jednom pokazalo da je institucija spoljnog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevaziđena, već se pretvorila u izvor problema. I da je „davno sazrela potreba da se ona likvidira i da se suverena Bosna i Hercegovina oslobodi od preteranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode“.

Lavrov je istakao da Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma pomno prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini i da je veoma zabrinuta zbog pada nivoa međuetničkog dijaloga i poverenja u zemlji tokom celog postkonfliktnog perioda. Istakao je da je takva politika izuzetno opasna po stanje u zemlji, regionu i Evropi u celini i da Rusija na to upozorava i partnere unutar BiH i spoljne igrače.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading