"KO SE ZAMERI AMERICI MORA DA..." Smajlovićka prozrela plan zapadnih sila: Inckov zakon pada, bitna je podrška ovog čoveka iz EU!
Slika ekrana/K1

Ne isključuje da Inckov zakon padne, ali i da se uvedu sankcije Dodiku. Smatra da je Orbanova podrška Dodiku važna i da kada imate podršku jedne od zemalja EU stvar se menja.

Ljiljana Smajlović je gostujući u Dnevniku RTS-a upitala zašto ne gone Dodika i Željku Cvijanović zbog kršenja zakona o genocidu ako veruju u taj zakon vlasti u Sarajevu, koje očigledno kontrolišu pravosudne organe. "Čini mi se da to pokazuje da i u Sarajevu znaju da će zakon da padne i da bi bilo besmisleno ići u krivično gonjenje", napominje Smajlovićeva.

Ne isključuje da zakon padne, ali i da se uvedu sankcije Dodiku.

"Američka politika će kao pokriće da koristi proboj korupcije. Očekujem da svi oni koji su se zamerili Americi naći će se pod udarom sankcija koje će se pozivati na korupciju. Ja bih predvidela da će Inckov zakon sigurno biti povučen. Kakav god kompromis ponude zvaničnici EU, on mora da podrazumeva da se taj zakon povuče", kaže Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, povezivanje Jasenovca i Srebrenice je cinično povezivanje.

"To je neobična ponuda jer priznaje politizaciju zakona. Evo, ajde da trgujemo sa Jasenovcem. Ne može nijedan srpski lider da trguje Jasenovcem, kao što ne može da kaže da su Srebrenica i Jasenovac isto. Mislim da je to neizvodljivo, uz bilo kakvu saradnju iz RS", napominje Smajlovićeva.

Iz Beograda se ne vide dobro problemi 

Smatra da je tačna teza Dodikova da se za političko delovanje ljudi ne mogu goniti.

"Interesantno je kako se pravosudni organi u Sarajevu ponašaju kao haško Tužilaštvo. Ovo je kad vi isleđujete ljude da biste našli zaštićenog svedoka da biste pronašli veliku ribu", dodaje Smajlovićeva.

Alo

 

Krajnji cilj toga da se zavade političari u RS, sigurno da jeste, smatra Smajlovićeva.

"Mislim da mi iz Beograda ne vidimo dobro te probleme. Dodik toliko godina odoleva sili političke gravitacije i on mora da je frustrirajući protivnik za opoziciju, ali mislim da su male šanse da se politički lideri u Banjaluci ponašaju kao zaštićeni svedoci", navodi Smajlovićeva.

Na pitanje da li su male šanse da se januara vrate nadležnosti RS u pogledu pravosuđa, Smajlovićeva navodi da je Dodik je bio prilično oprezan.

"On nije vratio nadležnosti, nego je najavio da će to da uradi u roku od šest meseci. Ono što Brisel nudi je da se suspenduje zakon, dok se ne donese neki drugi. To je Banjaluci nedopustivo, razumem da je Dodikov zahtev da se zakon ukine", ističe Smajlovićeva.

Orban može samo da pomogne 

O ulozi Mađarske, kaže da je moguće da uloži veto.

"Teorijski je mogla i Grčka da spreči priznanje Slovenije, Hrvatske i BiH. Ponašanje Mađarske je novi momenat. Nije Putin jedini razlog što Dodik odoleva pritisku. Kad imate podršku jedne od zemalja EU stvar se menja. Naravno da bi Nemačka i Holandija mogle same da uvedu sankcije protiv Dodika, ali mi se to čini malo verovatnim", napominje Smajlovićeva.

Alo

 

Svi naši interesi su, kaže, prilično radikalno kršeni. Tu Orban ne može pokvariti, već samo pomoći.

Povodom Gardijanovog teksta u kome se kaže da EU tajno menja zakon u BiH zbog straha od novog sukoba, Smajlovićeva navodi da joj se čini kako Gardijan denuncira malo Varheljija.

"On je kao Orbanov čovek targetiran od mnogo medija kojima se ne sviđa Orbanovo pridržavanje normi koje mu se ne sviđaju. Varhelju je neko čiji papiri stalno cure u javnost. Mi sad ne možemo da znamo da li je neki dokument sasvim originalan, da li je preinačen, jer je očigledno da postoji kampanja protiv Varheljija. Morao je Varhelji da kaže ovaj zakon je problem, dajte da vidimo kako da ga ukinemo. Dok god je Varhelji tu njegova će reč biti vrlo važna", zaključuje Smajlovićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading