NOVA VELIKA POBEDA RS Inckov zakon na remontu
EPA

Zakon o zabrani negiranja genocida U Srebrenici, koji je izazvao pravu buru u Republici Srpskoj, a koji je bivši visoki predstavnik Valentin Incko doneo pred sam kraj svog mandata, biće izmenjen „zbog rizika od ponovnog rasplamsavanja regionalnog sukoba“, piše britanski „Gardijan“.

Kako navodi taj list, visoki zvaničnici Evropske unije rade iza kulisa na „ispravljanju“ „Inckovog zakona“. EU zvaničnici su privatno zaključili da se rizikuje ponovno rasplamsavanje sukoba pa, i pored glasnog kritikovanja srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika kog listom optužuju da je region doveo pred novi rat, rade na tome da se „Inckov zakon“ ublaži.

Orban daje 100 miliona evra za RS

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su Srbija i Republika Srpska „ključ stabilnosti Zapadnog Balkana“ i poručio da će Mađarska sa 100 miliona evra pomoći Republiku Srpsku.

Orban je pozvao nemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kažnjava jer bi to, kako je upozorio, moglo da dovede do većih problema.

Naglasio je da je granica BiH udaljena samo 70 do 80 kilometara od južne granice Mađarske i da bi svaki sukob mogao da se prelije na njegovu zemlju, te ponovio da će blokirati sve pokušaje EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku.

Zapisnici sa tih sastanaka, koji su procurili u janvost, otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji zaključio da je „Inckov zakon“ odgovoran za trenutnu krizu. On je, tokom sastanka sa delegacijom EU u Bosni, dao „iskrenu ocenu“ da je Incko „kriv za trenutnu političku krizu“ u zemlji i „delegitimizaciju“ kancelarije visokog predstavnika.

- Iako se Inckovi amandmani ne mogu osporiti sa stanovišta suštine zakona, činjenica da su nametnuti posljednjeg dana njegovog mandata bila je problematična - navodi se u zapisniku kako je Varhelji rekao na sastanku 25. novembra.

- Varhelji, Mađar blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao je svojim kolegama zvaničnicima EU da je rukovodstvo bosanskih muslimana signaliziralo spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi Dodika i Republiku Srpsku mogao vratiti u preklop - navodi „Gardijan“.

Cvijanović: Znaju oni sve...

Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je povodom navoda da zvaničnici EU rade ne ispravljanju „Inckovog zakona“ da „svi oni znaju da je način nametanja tih zakonskih izmena suprotan evropskim i demokratskim principima i da to znači da samo fingiramo demokratiju u BiH“.

- Takođe, svi govore da domaći akteri treba da donesu neke slične zakonske odredbe da bi se izbrisala još jedna nelegalna brljotina nekog visokog predstavnika - rekla je Cvijanovićeva.

U zapisniku se vidi da je Varhelji rekao da veruje da postoji izlaz iz trenutne krize i da je odobrio posebnu sednicu Skupštine Republike Srpske 10. decembra na kojoj su članovi podržali rezoluciju kojom se podržava vraćanje vlasti.

Dodik prvoosumnjičeni za rušenje BiH

Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv 13 osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično delo napad na ustavni poredak BiH, a prvoosumnjičeni za, kako se navodi, rušenje države je lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, piše portal sarajevskog „Avaza“.

Pozivajući se na svoja saznanja u toj pravosudnoj instituciji, Avaz piše da se Dodik sumnjiči da je počinio krivično delo „udruživanje radi vršenja krivičnih dela“, u vezi s krivičnim delima „napad na ustavni poredak“ i „protivzakonito formiranje vojnih snaga“.

Osim njega, na spisku osumnjičenih su, navodi se, i Željka Cvijanović, predsednica RS, zatim Radomir Višković, premier RS, Neđeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS (NSRS) i drugi.

Njegov uslov je, međutim, bio da se zakon kojim se traži da se državi vrate ovlašćenja u oblasti poreske uprave, pravosuđa, obaveštajne službe, pa čak i nacionalne vojske, kako bi se stvorile srpske snage, odloži za šest mjeseci kako bi se omogućilo vreme za pregovore. Varhelji je rekao da je postupanje sa zakonom o genocidu od vitalnog značaja kako bi Dodik priznao Inckovog naslednika Kristijana Šmita, koji je rekao da se region suočava sa najvećom krizom u poslednjih četvrt veka, piše „Gardijan“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading