RASPRAVA O PROMENI USTAVA Premijerka Brnabić oštro reagovala zbog nedolaska NVO; Dragana Boljević: Moramo građanima saopštiti istinu...
Printscreen

Obraćanje premijerke Brnabić

- Nezavisnost sudstva je uslov svih uslova vladavine prava. O ovome danas govorimo, ovo je razgovor sa nacionalnim konventom i na ovoj sednici su predstavnici radne grupe 23 odbili da prisustvuju. Meni su organizacije civilnog društva juče poslale pismo u kojima mi objašnjavaju zašto neće prisutvovati... Stvarno ne razumem, pa čak i da ste protiv, mislim da je ispravno doći i razgovarati. Mislim da je ovo sramota za civilno društvo i šamar demokratiji kakav Srbija nikada nije dobila - istakla je premijerka Brnabić, a onda je pročitala pismo koje je dobila od predstavnika Radne grupe 23 Nacionalnog konventa.

Emanuel Žiofre

Na sastanku sa Konventom, premijerka postavila direktno pitanje ambasadoru EU Emanuelu Žiofreu o tome da li je referendum važan za nastavak evropskih integracija

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da su ustavne promene ključan početni korak za nezavisnost sudstva što je, dodao je, ključno među vrednostima i pravnim principima EU.

Dragana Boljević

Sudija Vrhovnog kasacionog suda i očasni predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević ističe da se građanima mora saopštiti da promena Ustava Srbije omogućava bolje funkcionisanje sudstva.

- Patriotama se pričinjava da se promenom Ustava odričemo Kosova i Metohije, da će stranci birati sudije, da će vkacinacija biti obavezna ili neka druga ograničenja ljudskih prava. To je sve netačno i štetno. Ni tzv. demokratama promene nisu prihvatljive čak i ako su bolje od trenutnih rešenja, a sve pod izgovorom da neće sigurno obezbediti nezavisnost pravosuđa kao da se to igde i ikada obezbeđivalo samo Ustavom.

Kako kaže Boljevićeva promenom Ustava bitno će se smanjiti uticaj politike na sudstvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading