NEMAČKA OKRENULA LEĐA SVOM ČEDU Podržala Vučića!
(AP Photo/Franc Zhurda

 

Promena vlasti u Nemačkoj nije rezultirala promenom stava prema inicijativama regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao što je "Otvoreni Balkan", a zvaničnici iz Berlina ističu da podržavaju napore za jačanje regionalne saradnje stavljajući poseban akcenat na inkluziju, a pominju i sporazum o Zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa.

U odgovoru tom listu iz nove Vlade Nemačke, na čijem je čelu kancelar Olaf Šolc, na pitanje da li podržavaju inicijativu "Otvoreni Balkan", rekli su da Savezna vlada Nemačke podržava napore za jačanje regionalne saradnje zapadnobalkanske šestorke. 

Stav zvaničnog Berlina

Zvanični Berlin ističe da je veoma važno da takva saradnja bude sveobuhvatna i otvorena za sve zemlje regiona.

- Savezna vlada podržava napore za jačanje regionalne saradnje između šest zemalja Zapadnog Balkana. Veoma je važno da ta saradnja bude sveobuhvatna i otvorena za svih šest zemalja Zapadnog Balkana - rekao je portparol nemačke vlade. 

On ističe da je podrška jačanju regionalne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana razlog zašto posebno podržavaju Zajedničko regionalno tržište, što je inicijativa u okviru Berlinskog procesa. 

- Zbog toga posebno podržavamo Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, usvojen na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji u novembru 2020. godine - zaključio je portparol.

Isti stav prema inicijativi "Otvoreni Balkan" imala je i nemačka vlada u vreme kada je na njenom čelu bila kancelarka Angela Merkel.

BONUS VIDEO:

Komentari (7)

Loading
Sanja

22.12.2021 14:16

Oduvek smo imali podršku Nemačke po pitanju inicijative "Otvoreni Balkan". Svako ko bar malo vremena posveti razmatrajući benefite ove inicijative može da shvati značaj iste.

Aca

22.12.2021 15:13

Cim je Nemacka uz nas to znaci da smo na dobrom putu i da je otvoreni balkan prava stvar .

stevo

23.12.2021 08:53

@Aca - Podrska Nemacke na svim poljima znaci i to je zapravo vetar u ledja da istrajemo,pre svega na putu ka EU,kao i kada je rec o KiM

aca

23.12.2021 07:47

Kako Balkanu, tako i Evropi treba stabilan i razvijen region.

Оги

23.12.2021 07:58

Добро да је Немачка уз нас, то је добар пут ка отвореном балкану!

Оги

23.12.2021 07:58

Добро да је Немачка уз нас, то је добар пут ка отвореном балкану!

Оља

23.12.2021 08:39

Фантастично је што имамо подршку Немачке, што значи да је Отворени Балкан пун погодак.