Željka Cvijanović upozorava: Rat se prenosi na međunarodni nivo
EPA/GRZEGORZ MOMOT

 

„Ko „vršlja“ po zapisnicima Delegacije EU i šta u njima piše ili ne piše, to me ne interesuje. O tome neka oni brinu. Ali je receptura za manipulaciju i dizanje tenzija jasna. Ako je bilo gde evropski komesar Oliver Varhelji rekao da je Incko pokrenuo ovu krizu u BiH, onda samo mogu reći da on uopšte nije usamljen u toj tvrdnji, jer smo takvo mišljenje čuli od mnogih i evropskih i neevropskih zvaničnika“, istakla je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše pisanje „Gardijana“ da zvaničnici EU rade na ispravljanju zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nakon što su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu.

Željka Cvijanović upozorava: Rat se prenosi na međunarodni nivo

WPA/SRDJAN SUKI

 

Predsednica Srpske je naglasila da svi oni znaju da je način nametanja tih zakonskih izmena suprotan evropskim i demokratskim principima i da to znači da samo fingiramo demokratiju u BiH.
„Takođe, i svi govore da domaći akteri treba da donesu neke slične zakonske odredbe da bi se izbrisala još jedna nelegalna brljotina nekog visokog predstavnika“, rekla je Cvijanovićeva.

Tvrditi kako je bilo koji evropski komesar odobrio sednicu Narodne skupštine Republike Srpske, naglasila je ona, obično je podmetanje i glupost.

„O našim sednicama odlučuju institucije Republike Srpske, a ne evropski komesari. Međutim, ovde je reč o jednom širem napadačkom konceptu. I on je usmeren na Mađarsku, jer je ta zemlja zauzela objektivan i nepristrasan stav prema aktuelnoj krizi u BiH. Činjenica da neko kaže da ne podržava sankcije za Milorada Dodika ili Republiku Srpsku je problem i za političko Sarajevo i za njihove pomagače u kontinuiranoj akciji širenja laži o stanju u BiH“, ukazala je Cvijanovićeva.

Inače, dodala je ona, u tom destruktivnom Sarajevu rado bi birali vlasti i u Republici Srpskoj, i u zemljama okruženja, a sad, kako kaže, vidimo da bi i smenjivali i imenovali evropske komesare.

„Zato se tu i naglašava kako je Varhelji blizak Orbanu, a zaboga, Orban je rekao da će staviti veto u slučaju da se predlože sankcije za Dodika, pa je to dovoljno da se pokrene lanac manipulacije iz sarajevske trovačnice. Ovo je i u funkciji sprečavanja Orbana da dođe u najavljenu posetu BiH“, rekla je predsednica Srpske.

Prema njenim rečima, ove ostale tvrdnje koje se odnose na neko navodno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba ne treba posebno ni komentarisati, jer je to već oprobani metod za privlačenje međunarodne pažnje.

„Propustili su da primete da region priča o Otvorenom Balkanu i ekonomskom povezivanju, a da samo u Sarajevu pričaju o nekom sukobu“, zaključila je predsednica Republike Srpske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading