LIDERI "OTVORENOG BALKANA" U ELBASANU Vučić, Rama i Zaev sutra potpisuju značajne sporazume
EPA/GEORGI LICOVSKI

Za sutra je predviđen sastanak trojice lidera i potpisivanje nekoliko sporazuma, prenosi Albeu, sa satnicom planiranih događaja.

Na svečanoj večeri koja je zakazana za danas u 19 časova, osim trojice lidera, prisustvovaće i ministarka finansija i privrede Deljina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede Frida Krifca, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, potpredsednik vlade i ministar finansija Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Trajan Dimkovski, predsednici privrednih komora Srbije i Albanije, Marko Čadež i Ines Mučostepa, kao i predsednik Trgovinsko-industrijske komore Severne Makedonije Antoni Pešev. 

Na večeri će biti i viši savetnik Atlantskog saveta Džim O’Brajan i potpredsednik Fondacije za otvoreno društvo Aleks Soroš. 

Drugog dana samita, u 9.05 sastaće se Rama, Vučić i Zaev, dok je za 9.30 predviđena plenarna sednica na kojoj će govoriti trojica lidera, komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić, direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na sednici učestvuju i predsednici privrednih komora Albanije i Severne Makedonije, Ines Mučostepa i Antoni Pešev. 

LIDERI

Printscreen

 

Za 10.45 zakazana je diskusija lidera o Budućoj agendi za "Otvoreni Balkan", a za 11.30 ceremonija potpisivanja sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i o međusobnom povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Vlade Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti veterine, bezbednosti hrane i hrane za životinje i fitosanitarnih uslova na Zapadnom Balkanu.

Takođe, najavljeno je potpisivanje sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o međusobnom priznavanju ovlašćenja ovlašćenog privrednog operatera (AEOS), kao i istog sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije. 

Najavljeno je da će sutra u 12 časova biti održan regionalni forum za poljoprivredu i regionalnu saradnju, a na panelima će učestvovati trojica lidera, ministri, predstavnici privrednih komora i pet predstavnika agrobiznisa. 

Zajednička konferencija za novinare trojice lidera zakazana je za sutra u 13 časova, a skup će biti završen ručkom koji je planiran sat kasnije. 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
damir

20.12.2021 17:20

Inicijativa koju je pokrenuo predsednik Vučić može celom regionu doneti ogromnu ekonomsku korist.