VAŽNA PORUKA REGIONU! Rama, Vučić i Zaev se oglasili pred sastanak u Tirani
Printscreen

U pismu trojice lidera koje je danas objavio Abcnews.al navodi se da je njihova vizija prevazilaženje društvenih, ekonomskih i trgovinskih barijera koje usporavaju ekonomski rast regiona kroz implementaciju četiri osnovne slobode EU.

Iako inicijativa "Otvoreni Balkan" do sada obuhvata samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, Rama, Vučić i Zaev ističu da je inicijativa bila i biće otvorena i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana.

"Često optuživani da smo 'bure baruta' Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir. Otvoreni Balkan nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome", stoji u otvorenom pismu.

Naveli su da još jednom pozivaju sve svoje komšije da se okupe da svojim građanima ponude pogodnosti koje se nude građanima zemlja koje su se pridružile toj incicijativi.

"Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog od nas", poručili su u otvorenom pismu.

Rama, Vučić i Zaev su naveli da su neki evropski lideri i američka administracija već izrazili svoju podršku i da im na tome zahvaljuju.

"Sada se cela EU mora ujediniti i u potpunosti podržati Otvoreni Balkan i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost naše inicijative iz potrebe u akciju. Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost", stoji u otvorenom pismu.

Poručili su da je vreme da se sve nacije i narodi regiona udruže za bolju zajedničku budućnost, za budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve, budućnost koja prevazilazi sporove prošlosti i daje mladima nadu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
bvnvbnvb

18.12.2021 18:33

Ova inicijativa ogroman korak unapred za sve zemlje u regionu.

damir

18.12.2021 20:37

Inicijativa predsednika Vučića donosi gradjanima sve tri zemlje znatno bolji život i perspektivniju budućnost.

Lola

18.12.2021 21:07

Bilo bi lepo da se zemlje iz regiona pridruze ovoj inicijativi, da bi bili ostvareni najbolji rezultati.

Loki

18.12.2021 21:08

Sve ostale zemlje Zapadnog Balkana su dobrodosle u Otvoreni Balkan.

stevo

19.12.2021 01:12

Otvoreni Balkan ce doneti mnogo benefita zemljama regiona,ali ono sto je najvaznije ,ojacace pre svega ekonomske veze,ekonomsku saradnju drzava u regionu