Zeleni Ćuta potvrdio da je Đilasov potrčko!
Printscreen

Jovanović ističe da je ta podrška moguća ako kandidat ya predsednika bude nestranačka ličnost i tvrdi da nisu u toku predizborni pregovori sa blokom oko ŠP o zajedničkim kandidatima ili drugim temama, i navodi da predsednika te partije (Ðilasa) nikada nije ni upoznao.

"Sklopili smo sporazum sa Akcijom Zelenovića i Ne davimo Beograd. Te tri opcije izaći će zajedno na republičke i gradske izbore. Nema koalicije sa ŠP i NS, ići ćemo u odvojenim kolonama, nemamo takve dogovore, niti je to plan", tvrdi on. Jovanović ističe da lično za kandidata na predsedničkim izborima priželjkuje dekana Sumarskog fakulteta, profesora Ratka Ristića, ali, kako kaže, još ne zna koga će kandidovati Zeleno-levi blok.

Potpredsednica NS Sanda Rašković Ivić suprotno Jovanoviću, navodi da, iako je ranije izgledalo da sa "zelenima" neće biti saradnje, kako kaže, "svi su se uzeli u pamet" i tu opciju razmatraju zbog boljih rezultata na nivou Srbije, a posebno u Beogradu.

"Ne bih znala da kažem dokle su pregovori stigli i koliko su oni duboko zahvatili, ali sva je prilika i očigledno je da će saradnje sa Zeleno-levom koalicijom biti", kaže Rašković Ivić.

Ona smatra da bi dve kolone na izborima, uz podršku zajedničkim kandidatima, možda postigle bolji rezultat, zbog simpatizera "zelenih" koji, objašnjava, ne žele da vide druge političke aktere uz tu koaliciju.

"Ako se ide u dve kolone, predsednički kandidat kog će predložiti NS ne mora da bude nužno iz NS. Mi ga predlažemo, a konsenzusom sa drugim članicama koalicije se dogovaramo da li on odgovara svima. Nadamo se da će tog kandidata, naravno, podržati i Zeleno-leva koalicija. To je put ulaska u drugi krug, ako bude tako", ističe Rašković Ivić.

Nekoliko kandidata je u opticaju za predsedničke i beogradske izbore, dodaje ona, ali je politička taktika da se njihova imena do poslednjeg momenta drže u tajnosti.

"Lepo se videlo i u prethodnoj predsedničkoj kampanji 2017. godine da, ako mnogo rano izađete sa imenima, nastane takva negativna kampanja, takvo ocrnjavanje i provlačenje kroz blato, da je dobro da ta kampanja traje što kraće", ističe potpredsednica NS:

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić nije eksplicitno potvrdila, niti demantovala da ta stranka razgovara sa "zelenima" o izlasku na izbore, ali poručuje da između njih ima mnogo više tema oko kojih se slažu nego mimoilaze, i poručuje da ih "preko 90 odsto stvari spaja".

"Imamo na dnevnom nivou sastanke sa svim relevantnim opozicionim strankama, dogovaramo se oko tema kao što je podrška zajedničkom kandidatu za predsednika. Tu zaista neće biti nikakvih dilema, verujem da će dobar izbor opozicionog kandidata sigurno imati podršku svih iz opozicije i takav kandidat će sigurno ući u drugi krug, a Vučić ako uđe u drugi krug, on sigurno gubi", navodi Rakić.

On je poručila da sve opozicione organizacije na tom političkom spektru treba kao zajednički cilj treba da ujedini smena vlasti, posle čega će se, dodaje, međusobno takmičiti sa svojim političkim programima i predstavnicima.

"Nema nikakvih šumova u opoziciji, pošto se mi dogovaramo. Trenutno su dogovori u toku i o svemu će građani biti blagovremeno obavešteni", zaključila je Rakić.

O predizbornim pregovorima za Tanjug je odbio da govori potpredsednik ŠP Borko Stefanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
stevo

19.12.2021 01:16

Sem Marinike ima Djilas jos svojih pulena.Ali sta god radili i pokusavali,sve je uzalud.narod ih ne zeli