KURTI I BERIŠA SPREMAJU PAKAO ZA VUČIĆA Bivši predsednik Albanije najavio masovne proteste Albanaca u Tirani kada stigne srpski predsednik
EPA

Prema našim saznanjima, iza protesta, pored Saljija Beriše, stoji direktno i Aljbin Kurti koji ne podržava ovu regionalni inicijativu.

Salji Beriša, koji se oštro protivi regionalnoj saradnji kroz Otvoreni Balkan, rekao je da će u ponedeljak i utorak u Tirani održati „nacionalni protesti Albanaca“ koji će, kako je rekao, imati dva glavna cilja.

- Usprotivićemo se Otvorenom Balkanu i otvorenoj krađi. Tako će neprijateljski antialbanski scenario zvani Otvoreni Balkan biti završen. Ukoliko u Albaniju dođe Aleksandar Vučić, onda će morati da se suoči s albanskim nacionalnim protestima - kazao je on.

On je predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao novim Slobodanom Miloševićem, i poručio da je Tirana postala epicentar hladnog rata protiv Prištine.

- Otvoreni Balkan je Balkan direktnog ruskog uticaja, antinacionalnih, antievropskih interesa, to je projekat koji nastoji da zameni Berlinski proces Putinovim. Zalažemo se za okončanje ovog procesa. Upozoravam novog Slobodana za Otvoreni Balkan da se nikada ne usudi da dođe u Tiranu jer će trgovi i ulice biti puni - zapretio je Beriša.

KURTI I BERIŠA SPREMAJU PAKAO ZA VUČIĆA Bivši predsednik Albanije najavio masovne proteste Albanaca u Tirani kada stigne srpski predsednik

EPA

 

Kako Alo! saznaje od izvora iz Prištine, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti podržao je ideju Saljija Beriše o protestima u Tirani. Kurti je zato svojim saradnicima rekao „da bi bilo dobro da se nekoliko stotina Albanaca iz Prištine priključe protestima u Tirani.

- Najverovatnije će Kurti angažovati svoje najaktivnije aktiviste koje će poslati u Tiranu. Priština podržava sve inicijative i procese koji štete Beogradu, tako da uopšte ne čudi to što će kosovski Albanci biti na protestu u Albaniji - kazao je izvor.

Poslednja istraživanja pokazuju da dve trećine Albanaca smatra da je inicijativa Otvoreni Balkan u interesu Albanije, Srbije i Makedonije i da ovakva regionalna saradnja ubrzava evropsku integraciju regiona.

Na poslednjem sastanku lidera Otvorenog Balkana, koji je održan početkom novembra u Beogradu, najavljeno je potpisivanje memoranduma o razumevanju u vezi sa radnim dozvolama, što bi značilo da radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje važi u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

SZO je u interesu Srbije,
nećemo je formirati!

Premijer nepriznate države Kosovo Aljbin Kurti rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština u interesu Srbije i da zbog toga kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave.

- Za Srbiju je to važno, dakle, za Srbiju da, ali ono što je najvažnije za Srbiju nije za mene. Moj cilj je da se bavim temama koje su za nas važne, a ne za Srbiju - rekao je Kurti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading