ODRŽAN INVESTICIONI FORUM GRADA KRAGUJEVCA Kragujevčani koji žive u UAE predstavili potencijal grada na sajmu „Expo Dubai 2020“
Grad Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca sastao se sa poslovnim ljudima poreklom iz Kragujevca koji žive i rade u UAE.

Kragujevac danas ima veliki broj odobrenih projekata što iz budžeta grada, što iz budžeta Vlade Srbije, u iznosu koji možda za Dubai nije veliki ali je za Kragujevac ogroman iznos od milijardu i 180 miliona evra.

Reč je sredstvima koja se zaista nikada nisu slila u naš grad – rekao je predstavljajući Kragujevac gradonačelnik Nikola Dašić. Mnogo toga je već završeno poput nacionalnog Data centra u kome se sada nalazi i prvi superkompjuter odnosno platfroma za veštačku inteligeniciju u regionu.

To će, pored ostalog, omogućiti mladim ljudima da u svojoj zemlji rade i da se bave naukom i razvojem. Među kapitalnim projektima Dašić je još izdvojio i Palatu pravde – najmoderniji pravosudni objekat u Srbiji i regionu, zatim severnu obilzanicu u dužini od 22 km, čija izgradnja treba da krene u martu naredne godine.

Mislim da ste svi svesni šta za razvoj jedne lokalne samouprave znači dobra umreženost i dobre saobraćajnice, a uskoro će u okviru MIND Parka biti otvoren i aerodrom.

ODRŽAN INVESTICIONI FORUM GRADA KRAGUJEVCA Kragujevčani koji žive u UAE predstavili potencijal grada na sajmu „Expo Dubai 2020“

Grad Kragujevac

 

Govoreći o projektima koji su završeni, koji su u toku ili su u planu, Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, posebnu pažnju je posvetio investicijama koje je Vlada Srbije proglasila za projekte od izuzetnog značaja.

U infrastrukturno opremanje industrijske zone MIND Park površine 160 ha, Vlada Srbije uz podršku predsednika Vučića i grad Kragujevac uložili su oko 15 miliona evra. Drugi projekat od nacionalnog značaja je izgradnja nove železničke pruge Sobovica – Lužnice – Krak Batočina čija izgradnja treba da krene na proleće iduće godine, u dužini od 13,6 km kao i test pruge od 1,4 km za testiranje tramvaja koji se prave u MIND Parku. Vrednost te investicije je oko 30 miliona evra.

Treći, možda i najznačajniji projekat, u vrednosti 155 miliona evra je izgradnja severne obilaznice koja će omogućiti formiranje novih industrijskih zona.

ODRŽAN INVESTICIONI FORUM GRADA KRAGUJEVCA Kragujevčani koji žive u UAE predstavili potencijal grada na sajmu „Expo Dubai 2020“

Grad Kragujevac

 

Zahvaljujući se učesnicima investicionog foruma, Marko Selaković šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju i B2B direktor „Dubai Expo 2020“ je rekao da je ovo prvi put da se u sinergiji različitih institucija jedan grad predstavlja na ovakav način.

Okupili smo članove biznis delgacije iz Kragujevca, Kragujevčane koji su ovde već godinama i mnogobrojne prijatelje Kragujevca. Divna slika i prilika da vidimo šta se u Kragujevcu radi, na koji način možemo da se uključimo i pomognemo razvoj Kragujevca koji već napreduje. Učinili ste da Biznis klub srpske privrede bude kuća svih nas.

Tokom foruma više investitora je pokazalo interesovanje za ulaganje u Srbiju, kao i za mogućnosti koje nudi Kragujevac i MIND Park. Najveće interesovanje pokazali su investitori iz automobilskog i železničkog sektora što je dobar signal za Srbiju i Kragujevac kao investicionu destinaciju.
 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading