VUČIĆ LJUT ZBOG NESTANKA STRUJE Grčiću, ne znam šta bih ti rekao... Odgovorni će morati da snose posledice!
Tanjug/Miloš Milivojević

Na dnevnom redu su tri teme: situacija u regionu, energetska kriza u Evropi i svetu, te izveštaj sa održane međuvladine konferencije u Briselu, a na sednicu su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, guverner NBS i direktori svih javnih preduzeća.

- Koliko je važna životna sredina, najmanje toliko je važna energetika - poručio je Vučić ovom prilikom.

- Pred nama je teška zima. 0.38 posto domaćinstava u Srbiji je sada bez struje, a za 99,62 je imaju. Neko bi rekao da je taj procenat zadovoljavajući u zimajući u obzir vremenske uslove. Moramo u narednom periodu da popravimo i naše greške, ali i da obezbedimo potrebne energente našem stanovništvu. Ono što nam se dogodilo u poslednjih 72 časa nije bilo ono što kažu politički protivnici da nas je iznenadila zima. Nije nas iznenadila zima. Ali ono što se dogodilo energetskom sektoru, blago je reći da je bio kolaps. Elektromreže Srbije su funkcionisale perfektno, uložile su ogroman novac, ostalo je da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda za to je potrebno do 2028. godine 700 miliona evra da bismo u potpunosti imali obnovljenu elektromrežu. Oni su poslednjih nekoliko godina 50 odsto svog sistema podigli po kapacitetu. Imali smo određene probleme koji su u najmanjem mogućem roku popravljeni. Dobio sam izveštaj oko energetskog sistema i naša namera je da kupimo sve što možemo od energetskih kapaciteta u okruženju da bismo obezbedili stabilnost sistema u našoj zemlji, termo i hidro kapacitete. Pogrešio sam što sam slušao one koji kažu da ne treba da se uzdamo u naše, naorčito u termo kapacitete. Ako se ne uzdamo u to možemo svima onda struju da pogasimo i napravimo totalni "blekaut". Uložićemo sa Kinezima oko Kostolca. 

Najteže je bilo na području Moravičkog okruga, Ivanjice, Lučana, Valjeva...

- Imamo i dalje 1.800 domaćinstava kojima je isključena struja u ivanjičkom kraju, pod Javorom, selo Kušići  izjavio je.

Tu, kaže, doazimo do ključnog problema - onoga što se dogodilo sa EPS-om.

- Kompletan sistem je ispao, jer, kako kaže, u EPS-u nisu računali koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti. Zato Obrenovac nije imao grejanje. Srećom da smo se brzo snašli, da spušta napon do 5 odsto, da bi 99 odsto Srbije moglo da ima struju, brzo se reagovalo i finansijski, ali je finansijska šteta ogromna za Srbiju. Mi ćemo ogromna finansijska sredstva plaćati do nedelje, ponedeljka. Noćas bi trebalo da bude na mreži B1, sutra A3. Danas nam je iskočio, morali smo 350 megavata da ugasimo u Kostolcu, to će biti na mreži do 10 sati ujutru, tako da ćemo lakše da dišemo koliko od sutra što se tiče snabdevanja. Od ponedeljka bi trebalo da imamo dovoljno struje za sebe, ukoliko ne dođe do novih iskakanja - naglašava Vučić.

- EPS je napravio dodatnu grešku što nije dovoljno uglja obezbedio - kazao je.

Ogroman novac se izdvaja, dodaje.

- To su desetine i desetine miliona evra koje ćemo da plaćamo na nedeljnom nivou - najavio je.

Vučić je sve na javnim funkcijama pozvao na odgovornost i na prihvatanje posledica.

- Ne znam šta bih ti rekao Grčiću. Mi koji smo na javnim funkcijama možemo da pogrešimo, ali kada je to u ovakvoj meri, onda to zahteva preuzimanje odgovornosti i posledice. Pozdravite radnike koji su celu noć radili na čišćenju blata i uradili sve da pokrenu kapacitete kako bi građani Srbije imali struju - rekao je Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
damir

14.12.2021 20:59

Predsednik Vučić neće da dozvoli da gradjani na bilo koji način budu oštećeni i da trpe bilo kakve gubitke.

Žila

14.12.2021 23:45

@damir - Građani su već oštećeni i već trpe gubitke. Tako da ti je komentar i glup i zlonameran.

Ivana

15.12.2021 06:44

Svako treba da snosi posledice za svoj los rad i nerad. Ne treba mesati prijateljstvo i posao. Na poslu smo SAMO kolege a van posla prijatelji

stevo

15.12.2021 07:41

Ima do odgovornosti EPS,ali sta je tu je,sad se treba fokusirati da se situacija stabilizuje

Sandra

15.12.2021 10:14

Treba snositi odgovornost, Vučic nece dozvoliti da gradjani nesto trpe!