Varheji: Snažan signal posvećenosti EU pridruživanju Srbije
FOTO: Tanjug Zoran Zestic

 

Varheji je, na konferenciji za štampu posle međuvladine konferencije, rekao da se sada po prvi put otvaraju pregovori o jednom klasteru, koji se sastoji od četiri poglavlja.

Time, dodaje, Srbija preduzima još jedan značajan korak ka pridruživanju EU.

"Otvaranje poglavlja predstavlja veoma dobru vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Time je poslata snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman na Zelenoj agendi", objasnio je on.

Varheji je kazao da otvaranje klaster potvrđuje da postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja i da EU podržava sve reforme koje su sprovedene u Srbiji.

Takođe, podvlači, ovo je i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi oblasti koje se tiču otvorenog klastera.

Ukazao je da sada predstoji puno posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

"Međuvladina konferencija je omogućila i da otvorimo politički dijalog o ključnim izazovima sa kojima se Srbija dalje suočava. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM oni ostaju ključni za pristupni proces", poručio je on.

Varheji je kazao da je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu, sa čvrstom ambicijom da otvara dalje klastere tokom francuskog predsedavanja EU.

"Mi sa naše strane uradićemo sve da bi se ubrzali pregovori", dodao je on.

U okviru klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, danas su otvorena poglavlja 14 (transportna politika), 15 (energetika), 21 (transevropske mreže) i 27 (životna sredina).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading