DODIK ZAGRMEO: "To je za Republiku Srpsku Sveto pismo. Nema odustajanja!"
Alo

To je izjavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je poručio da Vlada služi da izvršava odluke Skupštine.

Od toga nema odustajanja, naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

Poslanici Narodne skupštine Srpske usvojili su sinoć Zaključke u vezi s informacijama o prenosu nadležnosti

Usvojena je Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja.

Poslanici su podržali i Zaključke u vezi sa Informacijom o pravosudnim institucijama BiH i Informaciju u oblasti odbrane i bezbednosti.

Vlada je zadužena da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje u Parlament Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.

Parlament Srpske usvojio je i Deklaraciju o ustavnim principima Zadužuje se Vlada da, u koordinaciji sa predsednicom Srpske, pripremi tekst Ustava kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Veći deo sednice održan je bez opozicije koja je napustila zasedanje, a koja nije učestvovala ni tokom glasanja.

"Vreme će pokazati ko brani, a ko izdaje"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je vrhunski čin izdaje biti protiv toga da Republika Srpska vrati svoje nadležnosti, te da će vreme pokazati ko ostaje na koncepciji odbrane Srpske, a ko izdaje.

Dodik je, komentarišući odluku opozicije da napusti posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srpske, rekao da oni već odavno imaju praksu da nestanu kada je neka važna tema na dnevnom redu.

"To je verovatno njihov način izvršavanja obaveza prema strancima koji su preuzeli koncept od pomoćnika državnog sekretar SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji kaže da je razbio jedinstveni front odbrane Republike Srpske što je potvrdio pre dve-tri sedmice. Oni smatraju da su sada više obavezni tim strancima nego Republici Srpskoj", smatra Dodik, prenosi RTRS.

Dodik kaže da opozicione stranke, nastojeći da pobegnu od odgovornosti za Republiku Srpsku, sada kažu da nisu saglasne sa stavovima vlasti.

"Nemoguće da neko živi u Republici Srpskoj, a da nije saglasan da Srpska vrati svoje nadležnosti i da ima ono što je dobila. Osnovno je pitanje -zašto mi ne možemo da dobijemo ono što je potpisano? Zašto, u čemu je problem?", upitao je Dodik.

Dodik je za ATV ocenio da je "apsolutno degutantno sluganstvo" koje pokazuje opozicija, te istakao da je čuo, ali ne i gledao sinoćnje gostovanje predsednika SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića na BN televiziji.

"Čuo sam komentare, video sam da su bili na toj BN televiziji koja ih očigledno drži. Oni su obavezni toj televiziji više nego Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže Dodik.

On ističe da je neverovatno toliko političkog luzerstva imati u sebi da u danu koji će ostati zabeležen kao jedan od važnijih u istoriji Republike Srpske, primite hvalospeve lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome "kako ste dobri prijatelji probosanske političke koncepcije" i da ste "dobro postupili" što niste branili Republiku Srpsku.

"Ovde je problem što je neko od nas spreman da tako nešto uradi, a onda ćete ih slušati kako je SNSD i Milorad Dodik u koaliciji sa Bakirom. To je sve degutantno", ocenio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On poziva ljude da pogledaju šta je bilo na televiziji i zaključe ko je sa kim u koaliciji.

"Juče je bila Narodna skupština za Republiku Srpsku. Pogledajte ko se borio i ko se nije borio. To je jednostavno", kaže Dodik.

Dodik je istakao da će vreme pokazati ko ostaje na koncepciji odbrane Republike Srpske, a ko je na koncepciji izdaje.

Dodik je rekao da će do Nove godine biti dva-tri zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti, te da se jedan odnosi na imovinska pitanja, drugi na završetak procesa u vezi sa Agencijom za lekove, a treći na Visoki sudski tužilački savet.

Narodna skupština Republike Srpske održala je juče sednicu o vraćanju prenesenih nadležnosti i usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading