SRPSKA VOJSKA SVAKIM DANOM SVE SNAŽNIJA, NASTAVLJAJU SE VELIKA ULAGANJA: Raketni kišobran štitiće nebo nad Srbijom!
Sistem FK-3

Tada će naime, biti kompletiran raketni kišobran iznad Srbije, što je značajan iskorak kakav Vojska Srbije nikada dosad nije imala. Time je još jednom dokazano da država ulaže mnogo energije ne bi li ojačala Vojsku Srbije i nebo nad našom zemljom učinila još bezbednijim.

Odbrana države iz vazdušnog prostora biće kompletirana nabavkom dugo čekanog raketnog sistema srednjeg, odnosno, dugog dometa. Ovu ulogu preuzeće kineski sistem FK-3, čija je kupovina ugovorena, a koji bi već početkom sledeće godine mogao da se nađe u Vojsci Srbije. Stub zaštite jedinica, ali i teritorije, od prošle godine je savremeni ruski artiljerijsko-raketni sistem „Pancir“, koji se smatra najboljim PVO naoružanjem u ovoj klasi.

Poseta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi donela je potvrdu da je Srbija ugovorila isporuku dodatne količine ovog naoružanja, ali i da su iscrtani pravci dalje vojnotehničke saradnje sa Rusijom.

SRPSKA VOJSKA SVAKIM DANOM SVE SNAŽNIJA, NASTAVLJAJU SE VELIKA ULAGANJA: Raketni kišobran štitiće nebo nad Srbijom!

MUP

 

- Dobili smo protivtenkovske rakete „kornet“. Dobili smo tenkove, oklopne transportere, a kupujemo i nove „Pancire“ - rekao je Vulin tom prilikom.

Kako je vojni analitičar Vlado Radulović objasnio za Alo!, reč je o izuzetno važnoj nabavci jer ćemo tako obezbediti odbranu od napada iz vazduha na pomenutim daljinama i visinama, što nikada dosad nije bio slučaj.

SRPSKA VOJSKA SVAKIM DANOM SVE SNAŽNIJA, NASTAVLJAJU SE VELIKA ULAGANJA: Raketni kišobran štitiće nebo nad Srbijom!

VLADO RADULOVIC FOTO: Alo Nenad Vujanovic

 

- Kineski sistem FK-3 predstavlja svojevrsni hibrid, odnosno kombinaciju dva koncepta - ruskih sistema PVO iz porodice S-300 i američkog „Patriota“, dok je sve smešteno na platforme i vozila kineske proizvodnje. Budući da je reč o izvoznoj varijanti kineskog HQ-22, prema specifikacijama sistem može da dejstvuje po ciljevima na daljinama do 100 km i visinama do 27 km - ispričao je Radulović, i dodao:

- Na jedno vozilo smeštena su četiri lansera tj. četiri rakete, a budući da se u bateriji najčešće mogu naći tri samohodna lansera, onda govorimo o vatrenoj jedinici sa 12 raketa pomenutog dometa. Prateći radar, koji po konceptu rada neodoljivo podseća na radar koji funkcioniše u okviru pomenutog američkog sistema „Patriot“, može da prati do 40 ciljeva i da dejstvuje istovremeno na njih 6 - objasnio je naš sagovornik.  

 

Neva i Kub zaokružuju odbranu

Vojni stručnjaci objašnjavaju da će pozicioniranje odbrane na vazdušnom bojištu biti zaokruženo korišćenjem postojećih raketnih sistema „Neva“, modernizovanog „Kuba“, kao i sistema za zaštitu jedinica od napada iz vazduha - francuskog „Mistrala“, kao i domaćeg „Pasarsa“, koji će biti naoružan i modernizovanim domaćim raketama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Zoran

11.12.2021 07:11

Protiv Sam SNS zbog lopovluka njihovih sektasa , Ali za vojsku Sto je uradio AV kapa dole,i to je jedino Sto DoS( radical i sutanovac koji subtrebali biti u zatvoru zbogbtoga ) je unistio a on oporavio. .Ali ostalo gde su Stalin zuti ovi du nastavili....

Rašo

11.12.2021 21:25

Gde su neprijatelji, čemu toliko bacanje para za naoružanje? Jedan sposoban diplomata je jači od sveg naoružanja, to nam fali. Srbija je postala tržište, uskoro ni hranu nećemo proizvoditi jer je uvozna jeftinija.