STIPE MESIĆ PRIZNAO Hrvatska država umešana u zataškavanje brutalnog ubistva srpske porodice Zec
Foto: HRT printscreen

Mesić je danas u Čakovcu, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Milanovićeve izjave o ubistvu članova porodice Zec, rekao da bi Zoran Milanović trebalo da bude oprezniji u izjavama o zločinima i žrtvama i o uticaju tih izjava.

"Država i njene institucije su uključene u prikrivanje brutalnog zločina, ubistva oca, majke i devojčice. Hrvatska je dala neku odštetu i to je u redu, a dvoje preostale dece ne traže ništa. Mogu „Ne možete reći "šta njima treba". Ne treba njima ništa, ali nama treba“, rekao je Mesić, napominjući da je Vili Brant kleknuo pred žrtvama genocida zbog odgovornosti Nemačke.

"I mene su neki prozvali da sam pomilovao jednog od ubica Sinišu Rimca", rekao je Mesić i dodao da mu je u kazni za ratni zločin u Pakračkoj Poljani "skinuo godinu dana jer je pokazao gde su žrtve sahranjene, inače ne bi mogli do njih doći".

Ubistvo porodice Zec - Ubili ste mi tatu! Nemojte mi ubiti i mamu!

"Ubili ste mi tatu! Nemojte mi ubiti i mamu!", bile su poslednje reči 12-godišnje Aleksandre Zec. Stajala je na humci, dvadesetak metara od Doma Adolfovac na čijem će tavanu nekoliko dana kasnije Branko Lazarević, tadašnji šef Ekipe za uviđaje PU zagrebačke pronaći i automat "hekler i koh" iz kojeg su Aleksandri ispaljena dva metka u glavu.

Nešto pre ponoći te subote 7. decembra ispred kuće u Poljičkoj 12 na zagrebačkoj Trešnjevci ubijen je Aleksandrin otac Mihajlo.

Ubijena su tri člana porodice Zec – 38-godišnji Mihajlo, njegova 36-godišnja supruga Marija, devojačkog prezimena Mesić, koja je čak bila dalja rođaka bivšeg predsednika Stjepana Mesića, i Aleksandra (12), njihova kćerka.

Dvoje dece – Dušan (11) i Gordana (8) – preživelo je zločin bekstvom.

Nakon višegodišnjih sporova, Republika Hrvatska je pristala da im isplati 1,5 miliona kuna (oko 200.000 evra) za zločine koje su nad njihovim roditeljima i sestrom počinili pripadnici jedinice MUP-a tzv. "merčepovci", koji su bili pod komandom Tomislava Merčepa, i preživeli članovi porodice Zec su povukli tužbu protiv Republike Hrvatske.

Ovaj dokument Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. godine uručila je lično tadašnja potpredsednica vlade Jadranka Kosor.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jovan

09.12.2021 19:25

I ovi nestali skoro sve do jednog su Srbi ili Romi. Hrvatska i dalje nedozvoljava istraživanje lokaliteta za koje se sumnja dasu tamo ubijeni .Dinara je puna vrtača u kojima su ostatci Srba i drugih još od prvo svetskog rata pa sve do skora.