Zakon o referendumu stigao u parlament, šta se menja
Alo

 

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi o kojem će poslanici sutra raspravljati.


U predlogu piše da se ukida taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

"Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada", piše u izmenjenom članu zakona.

Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.

Neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.
Zakon o referendumu stigao u parlament, šta se menja

Tanjug

 

 


"Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja o tom aktu, odnosno pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma", piše u predloženom rešenju.

U razlozima za donošenje zakona se navodi da je nakon usvajanja Zakona o referenduma i narodnoj inicijativi ustanovljeno da bi ipak, imajući u vidu široko postavljen krug referendumskog izjašnjavanja, počev od republičkog pa do onog na lokalnom nivou, trebalo dodatno unaprediti položaj subjekata koji učestvuju u neposrednom iniciranju i odlučivanju na referendumu, a pre svega građana koji izražavaju zaintresovanost ili su njihovi interesu usko povezani sa ishodom referenduma.

Zakon treba da stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading