AMERIKANCI TRAŽILI OD ŽELJKE DA SRUŠI DODIKA: Vašington nudio Cvijanovićevoj da preuzme SNSD, ona to odlučno odbila
Tanjug/Dragan Kujundžić

To je u sredu otkrio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je odmah decidirano poručio da sa predsednicom RS ima odličnu saradnju i koordinaciju. A otkriće da se u Vašingonu nešto "kuva" i da je Cvijanovićeva vrbovana, Dodik je izneo kada su ga novinari pitali o ulozi Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

U medijskim napisima prethodnih dana, kao vođa akcije rušenja srpskog člana Predsedništva BiH označen je upravo Grenel, a nisu izostavili da pomenu ni predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Svima je poznato da Grenel nema više nikakvu ulogu u američkoj administraciji, jer je sve dužnosti napustio nakon odlaska Trampa - rekao je Dodik.

Da je iz Vašingtona temeljno pripreman puč u Dodikovoj stranci (SNSD), otkrilo se baš uoči prvih konkretnih poteza koje Banjaluka priprema kako bi Republika Srpska preuzela nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu. Za petak je zakazana posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj je planirano povlačenje saglasnosti iz tri oblasti - Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH. Uz to, na dnevnom redu je i poništavanje 140 zakona koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH.

- Odbacujem navode da se radi o ratnoj opciji. Ovde se radi o odbrani Ustava. Vodiće se stručna rasprava. Nigde nisam čuo od protivnika našeg delovanja da je ovo što radimo protivustavno. Objasnili smo našim prijateljima u svetu šta radimo. I oni su razumeli. Nećemo ništa činiti što će našu Republiku i naše prijatelje dovesti u nepovoljnu situaciju. Oni koji misle da mogu primeniti sankcije apsolutnio imaju to na raspolaganju, i to je deo njihove politike. Ali, moraju znati da stalne pretnje ne prolaze - poručio je u sredu Dodik.

U ovom trenutku zna se da će se pozivu na sednicu odazvati svi politički akteri Srpske. Ali, opozicija zasad tvrdi da neće učestvovati u glasanju, što znači da od srpskog jedinstva oko ovih ključnih pitanja nema ništa.

- Ovo je još jedna farsa Milorada Dodika i SNSD pred izbore i od ovoga neće biti ništa - kaže Nedeljko Glamočak, zamenik šefa Kluba poslanika SDS.

Perica Bundalo, šef kluba poslanika PPD, ističe da će ta stranka učestvovati u radu sednice, ali da još nisu doneli odluku o glasanju:

- Imamo na umu naše stavove da treba sačuvati ustavno-pravnu poziciju RS, te vratiti nadležnosti koje je realno vratiti, a to nisu vojska i indirektni porezi.

Srđan Mazalica, zamenik šefa kluba SNSD, kaže da nije iznenađen stavovima opozicije jer su bili i protiv dnevnog reda.

Inače, vladajuća većina na čelu sa SNSD ima potrebna 42 glasa za usvajanje pomenutih dokumenta.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading