DODIK ZAPRETIO Ako se stranci budu mešali, Srpska neće izaći na izbore!
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

- Ne znamo kako će opozicija u Srpskoj postupiti, ali mi znamo da ako dođe do uplitanja stranog faktora u rad CIK-a, da nećemo učestvovati u izbornom procesu – pojasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju. Naveo je i mehanizme koje Srpska može iskoristiti.

- Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije. Dakle, mi tražimo da se reši pitanje izbora člana Predsedništva i takođe tražimo nova rešenja. Ne može biti rešenje glasanje u vrećama, to više ne može – pojasnio je Dodik.

Istakao je da to glasanje u vrećama predstavlja najveći deo političke korupcije.

- I ako se to ne reši, razmislićemo da ne idemo na izbore. Ne može biti fer i pošteno ako se broje glasovi dva meseca nakon završenih izbora. Dakle, ako neko želi u inostranstvu da glasa, a ne može da dođe u konzulat ili ambasadu, neka se omogući da dođe u BiH i glasa. Ja sam za to da se plate putni troškovi – jasan je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pregovore oko Izbornog zakona.

- Srpska je završila svoju definiciju mogućeg rešenja. Ono što je važno, jeste da mora ostati nacionalni prefiks – kaže Dodik.

Naglasio je da Hrvati predlažu dobro rešenje.

- U Republici Srpskoj to rešenje bi bilo da Srpska bira Srbina i ostalog kandidata za člana Predsedništva. Tako da se i ostali mogu kandidovati. To bi pisalo i za Bošnjake i ostale, tako i za Hrvate – pojasnio je Dodik.
Istakao je da Srpska ostaje pri svome predlogu, ali da se Hrvati i Bošnjaci ne mogu dogovoriti.

- Sav neuspeh pregovora je u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Komentari (0)

Loading