ZAPAD I ISTOK LOME KOPLJA OKO SRBIJE! Otvorena mogućnost da Rusija, Kina i Turska imenuju svoje izaslanike za Zapadni Balkan
Sajt predsednika Rusije

Svaka od ovih država želi da oblikuje procese na Balkanu ili da bar aktivno učestvuje u njima. Najznačajnija država im je svakako Srbija, pa uopšte nije isključeno da do kraja ove ili početkom naredne godine svoje međunarodne izaslanike za Zapadni Balkan najpre imenuju Rusija i Kina. Ove države zainteresovane su za rešavanje takozvanog kosovskog problema, ali i za otvorena pitanja u BiH, ali žele da ostvare i neke lične interese na ovim prostorima.

ZAPAD I ISTOK LOME KOPLJA OKO SRBIJE! Otvorena mogućnost da Rusija, Kina i Turska imenuju svoje izaslanike za Zapadni Balkan

Huang Jingwen/Xinhua via AP

 

Profesor na Univerzitetu Kembridž i nekadašnji britanski diplomata Timoti Les kazao je da Rusija, Turska i Kina neće dozvoliti svojim protivnicima da oblikuju događaje na Balkanu na načine koji su suprotni njihovim nacionalnim interesima.

- Ovo je značajan razvoj događaja i sugeriše da Ujedinjeno Kraljevstvo veruje da postoji ozbiljan rizik za stabilnost regiona i integritet sadašnjeg dogovora. Srbi otvoreno osporavaju politički status kvo u Bosni, a tenzije se produbljuju između Srbije i Kosova, dok Priština pokušava da potvrdi svoju vlast nad severom, a Srbija uzvraća - rekao je on za Kosovo onlajn.

ZAPAD I ISTOK LOME KOPLJA OKO SRBIJE! Otvorena mogućnost da Rusija, Kina i Turska imenuju svoje izaslanike za Zapadni Balkan

EPA

 

Sve ovo, smatra Les, predstavlja problem za London koji ima interese na Balkanu. On kaže da je Britanija igrala važnu ulogu u oblikovanju nagodbe, posebno u BiH i na takozvanom Kosovu, i da „ne želi da se njen rad poništi“.

- Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje svog predstavnika je, naravno, posledica njene odluke da napusti EU, što znači da ne može da vrši uticaj u Bosni preko Brisela. Umesto toga predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva će pokušati da blisko sarađuje sa američkim i evropskim izaslanicima na Balkanu, kao i s visokim predstavnikom UN u Bosni Kristijanom Šmitom u nadi da će uticati na pozicije ovih moćnijih aktera - rekao je Les.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da imenovanjem Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Velika Britanija želi da utiče na unutrašnje procese u Srbiji kako bi oslabila njenu poziciju i na međunarodnom planu i u pregovorima sa Prištinom. On je kazao da je Pič stručnjak za hibridne aktivnosti.

- Mislim da će on biti koordinator i kreator mnogih hibridnih aktivnosti koje će se izvoditi na štetu interesa Srbije i srpskog naroda i Republike Srpske. Velika Britanija želi da se snažnije pozicionira na Balkanu i imenovanje Piča, između ostalog, pokazuje da im cilj nije stabilizacija prilika - naveo je Drecun.

ZAPAD I ISTOK LOME KOPLJA OKO SRBIJE! Otvorena mogućnost da Rusija, Kina i Turska imenuju svoje izaslanike za Zapadni Balkan

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

 

Politikolog Jelena Vukoičić kaže za Alo! da ne veruje da će Rusija i Kina imenovati svoje specijalne izaslanike za Zapadni Balkan jer to, kako je rekla, nije politika tih zemalja. Ona je dodala da specijalne izaslanike imenuju samo zapadne sile, kakav je slučaj sa SAD i Velikom Britanijom.

- Takve poteze Rusija i Kina nikada ne povlače, one ne šalju te svoje specijalne izaslanike. To rade Amerika i Britanija, koje su jedno te isto. Ti izaslanici dolaze ovde i mešetare, bave se svakakvim poslovima na štetu malih država. S druge strane, Istok ima svoje ekonomske interese na Zapadnom Balkanu i prisustvo Kine i Rusije kroz legalne i legitimne organizacije i tela je balans, protivteža zapadnom prisustvu - kazala je ona.

Maršal ratnog vazduhoplovstva Stjuart Pič, kojeg je Boris Džonson imenovao za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, izuzetno je iskusan jer je dugo radio u obaveštajnoj službi čiji je bio i direktor. Profesor Srđa Trifković, s druge strane, kaže da Pič nema iskustva sa balkanskim prilikama i da će biti samo izvršilac naloga Forin ofisa. On smatra da će Pič svoju misiju koordinirati sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i SAD uopšte.

Nemačka traži osnivanje ZSO

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da će politika Berlina prema Srbiji ostati nepromenjena u novoj vladi premijera Olafa Šolca i da će sve što je zasad dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu morati da se implementira, a da to važi i za Zajednicu srpskih opština na KiM.

On je, takođe, dodao da obe strane moraju da ispune svoj deo i moraju da se reše sva ostala pitanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading