ANĐELKOVIĆ RASKRINKAO BRITANCE Britanija je imenovala izaslanika za Zapadni Balkan, jer gubi značaj nakon izlaska iz EU
Foto: Youtube/Printscreen

Anđelković je za Kosovo onlajn rekao da je Britanija imenovala svog predstavnika samo kako bi pokazala da je i dalje činilac na šahovskoj geopolitičkoj tabli.

"Britanija ovo radi zbog sopstvenog imidža. Gubi značaj jer nije deo evropskih struktura pa sada pokušava da se samostalno angažuje tamo gde je nekada bila angažovana u okviru Evropske unije. Tako pokušava da svima poruči da je i dalje neki faktor", navodi Anđelković.

Reč je o marketinškom potezu, naglašava on, koji sam po sebi ništa ne znači.

"Ako Amerika i EU, koje su i dalje značajni faktori, budu i dalje vršile jednostrane pritiske na srpsku stranu i pokušavale da izmene Dejtonski sporazum mislim da je onda realno očekivati da Rusija i Kina imenuju svoje zvanične predstavnike i ozbiljnije se umešaju", mišljenje je Anđelkovića, koji se osvrnuo na izjavu nekadašnjeg britanskog diplomate Timotija Lesa za Kosovo onlajn, da se ne bi iznenadio da imenovanje Piča "otvori put za imenovanje drugih međunarodnih izaslanika".

Anđelković ocenjuje da je Les u pravu kada kaže da će se Rusija ozbiljnije angažovati, ali, kako dodaje, ne jer je Britanija odlučila da se angažuje već zbog sve većih pritisaka Zapada na Republiku Srpsku.

Eventualno imenovanje turskog izaslanika moguće je damo ako dođe do lančane reakcije, ali tada, naglašava Anđelković, bi i Srbija trebalo da se aktivnije umeša, pre svega kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini.

"Tada bi i naša zemlja, kao garant Dejtonskog sporazuma, trebalo da postavi svog izaslanika zarad očuvanja vrednosti Dejtona", smatra ovaj analitičar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading