KINA OPLELA PO AMERIMA Pod izgovorom demokratije mešaju se u poslove drugih zemalja
EPA

Model demokratije koji promovišu Sjedinjene Američke Države samo je paravan i izgovor za vršenje pritiska na druge države i mešanje u njihove unutrašnje stvari, ističe se u izveštaju.

- Sjedinjene Američke Države su dugo ignorisale strukturalne nedostatke sopstvenog demokratskog sistema i nedostatke unutrašnje demokratske prakse. Ponosni su što predstavljaju "model demokratije" i pod ovim izgovorom mešaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja, pod zastavom demokratije pokreću ratove, izazivajući regionalne nerede i humanitarne katastrofe - navodi se u dokumentu.

KINA OPLELA PO AMERIMA Pod izgovorom demokratije mešaju se u poslove drugih zemalja

EPA

 

Ministarstvo primećuje da, uprkos razlikama u nivoima ekonomskog razvoja, istorije i kulture, "američka vlada nameće drugim državama sopstveni politički sistem i vrednosti, sprovodi "demokratske reforme", planira "obojene revolucije", meša se u unutrašnje poslove drugih zemalja, pa čak i svrgava režime drugih zemalja sa katastrofalnim posledicama".

U izveštaju se ističe da se "američka demokratija pretvorila u "monetarnu politiku" u kojoj su odlučujuće finansije. Rasna diskriminacija nastavlja da postoji i napreduje, širi se diferencijacija između bogatih i siromašnih".

Ministarstvo dodaje da Sjedinjene Američke Države za vršenje pritiska na druge zemlje aktivno koriste praksu uvođenja jednostranih sankcija, "zloupotrebavajući svoju finansijsku hegemoniju i tehnološke prednosti".

- Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države poboljšati sopstveni demokratski sistem i praksu i promeniti pristup u odnosima sa spoljnim svetom. To će koristiti ne samo američkom narodu, već i narodima celog sveta. Ako nijedna zemlja ne bude pokušavala da monopolizuje demokratske standarde, nameće svoj politički sistem drugima i koristi demokratiju kao sredstvo za suzbijanje drugih zemalja, svet će postati bolji - ističe Ministarstvo.

KINA OPLELA PO AMERIMA Pod izgovorom demokratije mešaju se u poslove drugih zemalja

EPA/JEROME FAVRE

 

Predsednik Kine Si Đinping je 10. septembra izjavio da bi teorijski sukob između SAD i Kine ugrozio ne samo ove zemlje, već i ceo svet.

On je dodao da je politika koju SAD sprovode u poslednje vremena dovela do određenih poteškoća u kinesko-američkim odnosima. Trenutna situacija ne zadovoljava ni obe zemlje, ni druge svetske sile.

Prema rečima predsednika Kine, Vašington i Peking moraju da pokažu odgovornost i političku volju i što pre normalizuju svoje odnose.

KINA OPLELA PO AMERIMA Pod izgovorom demokratije mešaju se u poslove drugih zemalja

EPA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading