LOBIRAJU ZA SMENU BORELJA I LAJČAKA Ugledni španski "EL PAIS" otkrio planove Prištine!
Foto: EPA

Šiptarski ekstremisti u SAD otvoreno lobiraju za smenu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Lajčak i Borelj smetaju Albancima jer dolaze iz Slovačke i Španije, zemalja koje nisu priznale lažnu državu Kosovo i zato su u Prištini i Tirani uvereni da njih dvojica rade protiv albanskih interesa!?!

Sve ovo piše španski list 'El Pais', koji je objavio tekst pod nazivom 'Zašto se Albanija, Severna Makedonija i takozvano Kosovo dodvoravaju SAD'.

Američka deca

Ugledni španski list podseća da lideri i građani samoproglašenog Kosova sami sebe često definišu kao 'najviše proamerički orijentisane ljude na svetu'.

"Takozvano Kosovo teži da uđe u NATO pakt, ali to nikako ne može jer ga neke članice, uključujući i Španiju, ne priznaju kao državu. Takođe, 'Kosovo' ima dodatni razlog da pogleda preko Atlantika. Iako se radi o funkcijama koje nisu direktno vezane za nacionalne interese, takozvano Kosovo sa nepoverenjem posmatra to što specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj dolaze iz dve od pet država EU koje ne priznaju Kosovo kao državu - Slovačke i Španije", piše 'El Pais'.

Komentarišući ove navode, istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović kaže da nema nikakve sumnje da albanskoj strani više odgovaraju američke i britanske diplomate kao koordinatori pregovora sa zvaničnim Beogradom.

- Amerika i Velika Britanija ne samo da su među prvima priznale nezavisnost takozvanog Kosova, već se i danas beskompromisno zalažu da Srbija prizna tu lažnu državu i dozvoli joj puno učešće u svim međunarodnim institucijama. S druge strane, Lajčak i Borelj dolaze iz zemalja koje ne priznaju lažnu državu Kosovo i zalažu se da Srbija sa južnom pokrajinom postane članica EU. Slovačka i Španija na svojoj teritoriji imaju ozbiljne probleme sa separatizmom, baš kao i Srbija, pa Albanci pokušavaju da neutrališu ne samo uticaj tih zemalja u pregovaračkom procesu, već i njihovih predstavnika... Iako dvojica diplomata imaju drugačije poglede na pitanje Kosova od svojih nacionalnih vlada, nesumnjivo je da bi njihovi eventualni radikalni pritisci na zvanični Beograd naišli na osudu javnosti i u Španiji i Slovačkoj. I zato smetaju Albancima - objašnjava Petrović.

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da se sve ovo dešava zato što su Albanci navikli da budu 'američka razmažena deca' kojoj se bespogovorno ispunjava svaka želja.

- A kada im se ne ispuni želja, onda oni plaču, kukaju, traže krivce i mole velikog tatu iz Vašingtona za pomoć, još uvek računaju na to da je on svemoguć i da će nastaviti da im ispunjava sve želje... Međutim, ovo više nije jednopolarni svet i Vašington ne može svuda da nameće svoju volju bez pogovora. Države poput Španije imaju svoje dugoročne, strateške interese i sigurno ih neće podrediti razmaženim separatistima iz Prištine ili velikoalbanskim snovima Tirane - ubeđen je Pavić.

Nemaju vremena

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da nikoga ne treba da čudi to što se Albanci žale Vašingtonu na Borelja i Lajčaka, ali da SAD najverovatnije neće preduzeti nikakve korake po tom pitanju.

- Pažnja Zapada sada je usmerena pre svega ka Rusiji, zbog zaoštravanja situacije sa Ukrajinom i sa migrantima u Belorusiji. Njima je u ovom času primarno da zauzmu jedinstven stav po tom pitanju. Tako da je malo verovatno da su Amerikanci uopšte zainteresovani da se bave pritužbama Tirane, Skoplja i Prištine... - zaključuje Paić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading