SITUACIJA NA ZAPADNOM BALKANU SE MENJA Profesor sa Kembridža upozorava: Sada bi Rusija, a možda i Kina i Turska, mogle da imenuju izaslanike, pored Stjuarta Piča!
EPA

Kako je istakao Les, Rusija, Turska i Kina "neće dozvoliti svojim protivnicima da oblikuju događaje na Balkanu na načine koji su suprotni njihovim nacionalnim interesima".

"Za one koji poznaju istoriju regiona, sve će ovo biti veoma poznato. Ovo je značajan razvoj događaja i sugeriše da Ujedinjeno Kraljevstvo veruje da postoji ozbiljan rizik za stabilnost regiona i integritet sadašnjeg dogovora. Srbi otvoreno osporavaju politički status kvo u Bosni, a tenzije se produbljuju između Srbije i Kosova, dok Priština pokušava da potvrdi svoju vlast nad severom, a Srbija uzvraća", rekao je Les za Kosovo onlajn.

Kako navodi bivši britanski diplomata "to predstavlja problem za London koji ima interese na Balkanu", dok na pitanje da li će Pič sarađivati sa Lajčakom, ali i Eskobarom navodi da će pokušati blisko da sarađuje:

"Ujedinjeno Kraljevstvo je igralo važnu ulogu u oblikovanju nagodbe, posebno u Bosni i na Kosovu i ne želi da se njen rad poništi. London takođe ne želi sukob u kojem će Velika Britanija, sa jednom od najmoćnijih armija u Evropi, morati da interveniše. Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje svog predstavnika je, naravno, posledica njene odluke da napusti EU, što znači da ne može da vrši uticaj u Bosni preko Brisela. Umesto toga, kao što sugerišete, predstavnik Ujedinjenog kraljevstva će pokušati da blisko sarađuje sa američkim i evropskim izaslanicima na Balkanu, kao i sa visokim predstavnikom UN u Bosni Kristijanom Šmitom, u nadi da će uticati na pozicije ovih moćnijih aktera".

Les objašnjava da za ovo postoji presedan, naime uloga koju je odigrao Pedi Ešdaun, koji je bio visoki predstavnik u Bosni početkom 2000-ih. 

"Ešdaun je uspeo da deluje kao most između SAD, koje su želele da se odvoje od Bosne, i EU, koja je želela da preuzme zaduženje za tu zemlju, uspevajući da iskoristi moć i jednog i drugog da progura sopstvenu političku agendu Ujedinjenog kraljevstva. Pretpostavljam da ćemo sada videti sličnu dinamiku", rekao je Les.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Leonna

05.12.2021 12:49

A koji su to tako veliki i značajni interesi Britanije na koje oni polažu pravo!? Da im nije Srbija dedovina a da mi to ne znamo!?