Dodik otvoreno o situaciji u BiH i predstojećim važnim susretima: Putin me nikada nije prevario
Alo

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list „Gardijan“ poručio da neće pokleknuti pred pretnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsednikom Rusije rekao da ga Vladimir Putin nikada nije prevario.

Dodik (62) je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od EU samo primorali da prihvati ponude za investicije iz Kine.

- Čak mislim da mi se to dopada - izjavio je Dodik, i najavio da će se uskoro videti sa ruskim liderom.

- Kada odem kod Putina, nema zahteva. On samo kaže: „U čemu ja mogu da pomognem?“ O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam poverenje, ako ne na tome. I u razgovoru sa kineskim liderom Sijem Ðinpingom on bi takođe rekao: „Ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam“ - kazao je Dodik.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao „neizabrani strani faktor“ koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

- Sva sranja ovde su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja - izjavio je Dodik za „Gardijan“.

- Ne mislim da sam loš momak. Mislim da sam veoma realan - rekao je Dodik o nedavnoj buri koju je izazvao sadašnji visoki predstavnik Kristijan Šmit, upozoravajući na egzistencijalnu pretnju Bosni i Hercegovini.

Srpski član Predsedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagoveštajem Nemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

Dodik otvoreno o situaciji u BiH i predstojećim važnim susretima: Putin me nikada nije prevario

Alo

 

- Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica - izjavio je on za „Gardijan“ u svom kabinetu u Banjaluci.

Govoreći o ratnim dešavanjima u Srebrenici, Dodik je naglasio da neće osporavati presude pojedincima i da niko ne poriče da je tamo bilo zločina.

- Ali, takođe je istina da ispričana priča nije u potpunosti istinita. Ubijen je gotovo identičan broj Bošnjaka i Srba. Ne postoji odluka u kojoj se navodi da je srpski narod počinio genocid - istakao je Dodik.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sednice parlamenta Republike Srpske 10. decembra, a Dodik je naglasio rešenost da to sprovede u delo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest meseci. On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnje nacionalne armije BiH za polovinu.

- Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom - izjavio je Dodik za „Gardijan“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading