BURNA BIOGRAFIJA Gazda Nove i N1 u potpunosti raskrinkan: Šolak upisan kao MALTEŽANIN
Printscreen/ N1

Do ovog šokantnog otkrića došli su hrvatski mediji, konkretno portal "Imeprijal" koji je objavio tekst sa šokantnim naslovom: "Gazda Nove, N1, Telemarka u pariski registar upisan kao Maltežanin sa adresom u Švajcarskoj".

Iako je Dragan Šolak nepoznat široj hrvatskoj javnosti radi se o jednom od najvećih medijskih i telekom magnata kako u regiji tako i u Hrvatskoj. Njegov poslovna imperija širi se neslućenom brzinom, a njegove firme u poreznim oazama širom sveta niču kao gljive posle kiše.

Hrvatski mediji pozivaju se na otkriće grupe svetskih istraživačkih novinara, koji su došli do Šolakovog imena u takozvanoj "Offshore Leaks" bazi, odnosno bazi onih čije kompanije posluju u takozvanim poreskim rajevima.

U tu bazu, kako navodi Imperijal, Šolak je dospeo kupovine malteškog državljanstva kao i zbog činjenice da su mnoge njegove kompanije osnovane i registrovane u egzotičnim destinacijama, poput, Sejšela.

Printscreen

 

- Princip poslovanja srpskog preduzetnika sa švajcarskom adresom i najluksuznijim nekretninama kako na Balkanu tako i na obali Ženevskog jezera, pa i na ostrvu milijardera kraj Majamija - svuda je isti. Osniva kompanije ne kao fizičko lice, već preko svojih drugih kompanija iz poreskih oaza i to na taj način da se profit sliva upravo u poreske rajeve. Zadnju investiciju obavio je u Francuskoj. Ne nazire mu se kraj... - piše između ostalog "Imperijal".

Pored iscrpnog nabrajanja Šolakovih firmi i njihovog poslovanja u poreskim rajevima  (Florida, Kipar, Malta...), portal detaljno razrađuje i način na koji funkcioniše Šolakova imperija.

- Porez se u poreskim rajevima ne plaća ako kompanije svoje poslovanje obavljaju na drugim teritorijama. Sa računa zemalja u kojima se obavlja poslovanje, što bi u Šolakovom slučaju značilo: Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora... uplaćuju su i milionski novčani iznosi koji potiču od prihoda poslovanja na nacionalnim tržištima medijskih, širokopojasnih, marketinških usluga.... Taj svetski model eksploatacije poreznih rajeva konzumira obilato i Šolak - kaže se između ostalog u tekstu.

 

Komentari (0)

Loading