JEDNIM OKOM SUDI, DRUGIM NAMIGUJE Novi drugi pogon litijuma  u Nemačkoj, a Viola Srbiju razapinje zbog jednog koji ni ne radi
Evropski parlament

 

Protezajući se na području od 300 kilometara (186,41 milje) dugačkom i do 40 kilometara širokom, dolina Gornje Rajne u oblasti Švarcvalda u jugozapadnoj Nemačkoj sadrži dovoljno litijuma za više od 400 miliona električnih automobila, procenjuju geolozi, što je čini jednim. od najvećih svetskih nalazišta.

Kompanija za razvoj litijuma Vulcan Energi Resources (VUL.AKS) koja se nalazi u Australiji saopštila je u ponedeljak da je potpisala obavezujući sporazum sa holandskim proizvođačem automobila Stellantis NV (STLA.MI) o snabdevanju litijum hidroksidom iz svog nemačkog projekta za početnih pet godina.

Vulcan je jedna od brojnih kompanija koje testiraju metodu direktne ekstrakcije litijuma (DLE) koja koristi manje zemljišta i podzemnih voda, isporučiće između 81.000 i 99.000 tona litijum hidroksida za baterije Stellantisu.

Stellantis planira da uloži preko 30 milijardi evra (33,92 milijarde dolara) do 2025. godine kako bi elektrifikovao svoju liniju vozila, koristiće litijum u tri svoja pogona za proizvodnju baterija u Evropi, navodi Vulcan u saopštenju.

Rock Tech Lithium najavljuje izgradnju proizvodnog pogona za baterijski litijum hidroksid u Gubenu, Brandenburg – 60 kilometara od Tesline fabrike u Grunhajdu. Plan je da se tamo proizvodi oko 24.000 tona litijum hidroksida godišnje, ili dovoljno za oko 500.000 električnih automobila.

Dupli aršini Viole Fon Kramon

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, otvoreno kritikuje otvaranje nalazišta litiujuma u Loznici, pod mašinerijom firme Rio Tinto, ali samo onda kad je projekat u fazi realizovanja u Srbiji.

JEDNIM OKOM SUDI, DRUGIM NAMIGUJE Novi drugi pogon litijuma  u Nemačkoj, a Viola Srbiju razapinje zbog jednog koji ni ne radi

Evropski parlament

 

Dok njen stav o otvaranju takvog nalazišta u Nemačkoj nije poznat.

O spinu poslanice govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Spreman sam da idem u Krivalj, i u Bor, da pričam sa ljudima koje hoće da isele. Kad hoćete doći ću u Gornje Nedeljice i Krupanj. Da mi kažu da Viola fon Kramon više voli Krupanj od mene.

Predsednik je pomenuo i finansiranje pokreta iz inostranstva.

- Sam Ćuta je rekao da su ga plaćali iz Austrije, a bio je tajkun koji je hteo da gradi MHE. Plaćali ga Austrijanci koji imaju 20 puta više hidroelektrana od njih. Evo sada nemamo, ne gradimo energetske kapacitete. Pa onda viču "Černobilj!", kada pomenemo nuklearne elektrane. Ljudi, lažu vas, ovo nikakve veze sa Rio Tintom nema, lažu vas zbog izbora - kazao je on.

Rock Tech Lithium

Rock Tech Lithium je nemačko-kanadska kompanija sa sedištem u Vankuveru koja vadi sirovinu za litijum hidroksid iz svog projekta rudnika u jezeru Džordžija u Ontariju, Kanada. Takozvana „fabrika pretvarača“ sada treba da se izgradi u regiji Lužica u Brandenburgu kako bi se oplemenio resurs. Proizvodni pogon treba da otvori 160 radnih mesta, a završetak fabrike planiran je za 2024.

Rock Tech planira ukupan obim investicija na lokaciji Guben „za sve fabričke jedinice do 470 miliona evra“. Međutim, kompanija izričito stavlja konačnu realizaciju planova u zavisnost od finansijskih obaveza države.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading