PAHOR ISTAKAO Izjave o promeni granica ugrožavaju mir u regionu
Tanjug/ Zoran Zestic

Pahor je, na pitanje da li će EU osuditi izjave albanskih zvaničnika o ujedinjenju Kosova i Albanije, rekao da nema nadležnosti ni mandata da odgovara u ime EU, ali da je njegovo mišljenja da takve izjave produbljuju zabrinutost.

"Izjave o promeni granica ugrožavaju mir i bezebdnost na Zapadnom Balkanu, i to važi za sve koji se služe u poslednje vreme takvim izjavama. Sve to, čega smo poslednjih godina, posebno prošle godine svedoci, svima kojima je u interesu trajni mir, bezbednost i saradnja država mora da zadaje brigu", naglasio je Pahor.

Kazao je da je jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promeni granica proširenje EU i da Unija ima odgovornost da se tome posveti bolje nego što se posvećuje sada zbog nekih drugih prioriteta i problema sa kojima se suočava iznutra i spolja.

Istakao je da se radi o pitanju mira i bezbednosti, jer može doći do ireverzibilnih procesa.

PAHOR ISTAKAO Izjave o promeni granica ugrožavaju mir u regionu

Tanjug/ Zoran Zestic

 

Vučić je, na pitanje da li je razgovarao sa Pahorom o tome zašto EU ćuti, ne osuđuje sve učestalije izjave albanskih zvaničnka o formiranju Velike Albanije, kazao da to nije pitao svog slovenačkog kolegu, jer on nije odgovoran za to.

"Da li će EU da reaguje iduće godine za Vaskrs ili za Novu godinu, ne znam, ali ove izjave su date pre 10 dana. Da sam ja tako nešto rekao bilo bi potrebno da reaguju minut i po iz Brisela i iz svih evropskih gradova. Odgovor Brisela na moje pitanje što ne reaguju obično je '' vi Srbi nemate pravo na to, svi drugi imaju'', rekao je Vučić..

Vučić je dodao da mu je važno da dobije odgovor od njih da nije u pravu, a vidi, kako kaže, i da jeste.

"Samo jednom da je neko pomenuo formiranje Velike Srbije obesili bi me u Briselu. 'Nema si problema bratko', kako bi rekli na jugu Srbije", konstatovao je on.

Vučić je istakao da je Slovenija imala dobru volju, uvek bila korektan partner Srbiji, čiji je glas želela uvek da čuje.

Pahor je istakao da Slovenija i Srbija nemaju otvorenih pitanja i da je zadovoljan što je došlo do pomeranja u okviru sukcesije.

"Mi smo sat i po razgovarali kako da svi koji se zalažemo za mir, bezbednost i saradnju, evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, reagujemo da bismo doprineli da se ne vrati u ovaj deo Evrope ponovo neprijateljstvo, zameranje i zastarele ideje", objasnio je on dodajući da je razgovor sa Vučićem u Beogradu bio koristan pred njegovu sutrašnju posetu Prištini.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading