ŠTA JE DOGOVORENO U RUSIJI Važne vesti stižu: Još jedna vakcina kreće da se proizvodi u Srbiji?
Shutterstock/vladm

 

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su na sastanku u Sočiju da će Srbiji biti isporučen najjeftiniji gas u Evropi, po ceni od 270 dolara za 1.000 kubika u narednih šest meseci. 

Nenad Popović izjavio je za RTS da je cena koju smo dobili četiri puta niža od realne tržišne cene. "Sigurno da nije tržišna, a sigurno da je politička, prijateljska i saveznička, ali možda je najbolje reći da je bratska cena", smatra Popović.

ŠTA JE DOGOVORENO U RUSIJI Važne vesti stižu: Još jedna vakcina kreće da se proizvodi u Srbiji?

Tanjug

 

Dodaje da je cena koju je predsednik Vladimir Putin "učinio Srbiji je cena koja pokazuje kontinuitet njegovog odnosa prema Srbiji, srpskom narodu, pitanju KiM - gde nas, bez ikakvih ograničenja jednodušno podržava, kao i teriotorijalni integritet i suverenitet RS".

"Ovim je želeo da pokaže da će i cena za gas, ono što je Srbiji danas zaista najvažnije za budućnost, a pogotovo za ovaj zimski period u najvećoj energetskoj krizi koja se desila u svetu u poslednjih 100 godina, sigurno biti uz Srbiju i dao nam je najbolju cenu za gas", kaže Popović.

ŠTA JE DOGOVORENO U RUSIJI Važne vesti stižu: Još jedna vakcina kreće da se proizvodi u Srbiji?

Shutterstock/g_tech

 

Ističe da je odnos dvojice predsednika, Putina i Vučić, najbolji koji smo imali u istoriji srpsko-ruskog odnosa.

"Ovo je znak investitorima"

Nenad Popović rekao je da Rusija ima "interes da Srbija bude snažna i nezavisna".

"Bićemo nezavisni i snažni ako budemo imali jaku ekonomiju. Argumenti predsednika Vučića doprineli su da predsednik Putin snažno podrži sa ovom cenom gasa. Ovo je znak svim stranim investitorima, politički znak da je Srbija postala jaka, politička zemlja u regionu jugoistočne Evrope", navodi Popović.

Šta znače i kada će biti potpisani sporazumi

Dogovoreno je i potpisivanje sa Rusijom deset bilateralnih sporazuma. Popović objašnjava da su Vučić i Putin potvrdili sve te sporazume, kao i da će krajem sledeće nedelje u Moskvi biti potpisani sporazumi u oblasti energetike i infrastrukture, zdravstva i visokih tehnologija.

"Sporazumi su vrednosti 2,5 milijardi evra", ističe ministar.

ŠTA JE DOGOVORENO U RUSIJI Važne vesti stižu: Još jedna vakcina kreće da se proizvodi u Srbiji?

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Objašnjava da Strateški program saradnje između dve države na pet godina, imamo sa EU i Kinom. "S ovim strateškim sporazumom stvaramo osnove da povećamo izvoz u Rusiju i da privučemo više investicija iz Rusije, kao što smo radili sa EU", navodi ministar.

Dodaje da se posle potpisivanja sporazuma kreće u realizaciju istih. "Veoma je važno reći za centar za visoku tehnologiju i inovacije (sporazum, prim. aut) koji potpisujemo sa 'Rosatomom'. Tu će se proizvoditi najmodernija u svetu preparati za dijagnostiku i lečenje svega što je vezano za onkološke bolesti...", kaže ministar.

Kada će Sputnjik lajt i nazalna vakcina biti u Srbiji

Popović ističe da će Srbija "veoma brzo" dobiti Sputnjik lajt vakcinu, za nekoliko nedelja, te da će naša zemlja biti prva koja će registrovati tu vakcinu.

"Govorimo o prvih milion vakcina koje će građani Srbije moći da koriste kao najefikasniju vakcinu, kao treću, buster vakcinu i time ćemo podići zdravstveni potencijal", kaže Popović.

Dodaje da smo sa ruskim partnerima na Institutu Torlaku proizveli 1,5 milion vakcina Sputnjik V. "Do kraja godine proizvešćemo četiri miliona vakcina", navodi Popović.

Kaže da se nadaju da će nazalna vakcina protiv koronavirusa, u Srbiji početi da se proizvodi u drugoj polovini sledeće godine.

"Rusi kreću u proizvodnju negde u maju, junu. To je običan sprej, koji se daje kao kod prehlade. Tako će se davati Sputnjik V vakcina. Siguran sam da ćemo uspeti do jula, avgusta sledeće godine da započnemo i tu proizvodnju na Institutu Torlak", zaključuje Nenad Popović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading