SLOBINU ZNAČKU GODINAMA NOSIO NA REVERU: Milutin Mrkonjić je do kraja ostao veran prijatelj bivšeg predsednika Jugoslavije

Novosti online

27. 11. 2021. u 21:49

VISOKI funkiconer Socijalističke partije Srbije je preminuo u 79-toj godini. Celog života ostao je verni poštovalac i veliki prijatelj Slobodana Miloševića, kog je često posećivao u Hagu.

СЛОБИНУ ЗНАЧКУ ГОДИНАМА НОСИО НА РЕВЕРУ: Милутин Мркоњић је до краја остао веран пријатељ бившег председника Југославије

Foto: Arhiva

Njegovu odanost Miloševiću pokazuje i čijnjenica da je, uprkos tome što je SPS krajem 2014. godine ružu na logou promenio zvezdom, Mrkonjić je i dalje nosio značku sa starim obeležjem. Kako je govorio, promena znaka nije značila i promenu ideologije.

Mrkonjić je ovu izjavu dao u kancelariji Miloševićeve sekretarice Mire Dragojević koja je, nakon odlaska u penzijju radila u administraciji stranke, a u slobodno vreme sređivala dokumentaciju iz Haga. Upravo u toj kancelariji bila je ogromna Miloševićeva slika i bedž ruže.

Poznat je i po izjavi da je Sloboan Milošević „heroj nad herojima“.

- Istorija će pokazati da je Milošević bio heroj, a meni ne pada na pamet da se ograđujem od ovog stava – rekao je Milutin Mrkonjić 2009. godine dok je bio ministar za infrastrukturu. On je tada dodao i da je Milošević pokazao kako se brani čast svoje zemlje i svog naroda.

Dok je Milošević bio u Hagu, Mrkonjić je javno negodovao zbog tretmana koji bivši predsednik ima u pritvorskoj jedinici.

- Odnos takozvanog međunarodnog krivičnog Tribunala u Hagu prema Slobodanu Miloševiću i drugim srpskim rodoljubima se ogleda u drastičnom kršenju njihovih sloboda i prava propisanih međunarodnim konvencijama i drugim međunarodnim aktima po brojnim osnovama, pa čak i kroz kršenje sopstvenih pravila Tribunala što je nezabeleženo u istoriji međunarodnog pravosuđa.

Prema njegovim rečima, niko nije pokušao da spreči tiho ubistvo bivšeg predsednika Republike Srbije i Savezne republike Jugoslavije.

Inače, Mrkonjić se godinama zalagao i da se porodica predsednika Miloševića vrati u Srbiju.

Biografija Milutina Mrkonjića

Milutin Mrkonjić je rođen u Beogradu, 23. maja 1942. godine, a diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Učestvovao je u brojnim projektima u Alžiru, Venecueli, Iraku, Kuvajtu, Kini, Gabonu, Libiji.

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Takođe je bio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Pred Mrkonjićem je Vlada Republike Srbije položila zakletvu 15. maja 2007. godine.

Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6% glasova.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mestu ga je zamenio stranački kolega Aleksandar Antić.

Bivša supruga Milutina Mrke Mrkonjića je Dragana Daša Mrkonjić, koja je godinama radila kao advokat, a kasnije i kao sudija. Njih dvoje su bili u braku više od 30 godina.

Od 2012. godine je bio u srećnoj vezi sa poznatom pevačicom Anom Bekutom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)