KOLUMNA PRVA LINIJA ODBRANE Šta bi s bojkotom?
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

 

- Do juče su ubeđivali kompletnu javnost da im je bojkot prošlogodišnjih izbora uspeo. Čak su izbacivali i surovo kažnjavali sve one iz svojih redova koji su se usudili da kažu da je bojkot loša opcija. Proglašavali su iz za Vučićeve i najgore izdajnike. Uništili su kompletno svoje lokalne odbore jer su im onemogućili da možda čak negde i pobede. Godinu dana kasnije, osim što su dobili šamarčinu od evropskih parlamentaraca, koje su oni pozivali da dođu i da posreduju oko izbornih uslova i koji su im rekli da se ne ponašaju kao idioti, ništa drugo se nije promenilo. Zapravo, promenio se saldo na njihovim računima koji je očigledno počeo da se smanjuje, a samim tim javila se i potreba da se ipak koliko-toliko domognu državne sise, pa makar i kroz poslaničke mandate. Što bi naš narod rekao - s njima uvek neki cirkus.

Elem, nekoliko nekada istaknutih funkcionera i članova Demokratske stranke odlučilo je da javnosti proda priču o ujedinjenju. Naravno, „uspešan bojkot” više ne pominju. Ne pominju ni sve one članove koje su oterali na ivicu egzistencije, a koji su bili spremni da poginu za ideju bojkota koju su dotična gospoda tako olako prodala zarad nekoliko poslaničkih mesta u Skupštini. No, vratimo se na ujedinjenje. Ono što se do juče razjedinjavalo, i to uz surove međusobne optužbe iznoseći prljav veš iz brakorazvodne parnice unutar Demokratske stranke, odlučilo je sada da se ujedini. No, pošteno je reći ljudima da tu nema ujedinjenja, već se nekadašnja Demokratska stranka ponovo okuplja, doduše u prilično krnjem sastavu. Bez Borisa Tadića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića i sličnih likova. Da budem iskren, izuzetno mi je milo što se ponovo okupljaju, jer ništa lepše nema do da dobiju još jednu šamarčinu od naroda. Čisto da im bride obrazi naredne četiri godine.

Hvala im na činjenici da će im Marinika Tepić biti nosilac liste i da će Miroslav Aleksić biti drugi na listi. Vučić da im je sastavljao listu, ne bi umeo tako da je skroji. Idealna opozicija koju bi svaka vlast poželela. Do guše korumpirani, bez ikakve političke ideje i programa, opredeljeni isključivo ka parama i zaslepljeni mržnjom, oni su prototip opozicije koju bi svaka vlast na kugli zemaljskoj platila da postoji. Prosto, dođe mi da pomislim kako su na nekom platnom spisku Srpske napredne stranke. Takvi kakvi su, osim što će da galame preko tajkunskih medija, realno ne mogu ama baš ništa da urade. Narodski rečeno, kampanja će im izgledati kao mačije parenje u februaru: Nit manjeg, niti veće dreke.

Da rezimiramo, Vučić i SNS ne bi trebalo da imaju problema s izbornim rezultatom. Problem je druge prirode, a to je što ostajem pri tezi da izbori neće mnogo biti bitni. Bitnije će biti šta vam odluče društvene mreže i kampanja o navodnim izbornim neregularnostima koja se uveliko priprema. Vučiću ne mogu da oproste tako nisku cenu gasa, ne mogu da mu oproste nove fabrike, ekonomski bum, vojno jačanje Srbije, borbu za nezavisnost Srbije. To se mora zaustaviti i na tome će se mnogo više raditi, nego što će bilo ko ozbiljan obraćati pažnju na tajkunsku koaliciju okupljenu oko Dragana Đilasa. Što se njih tiče, sada sam spreman da se kladim, posle njihovog prošlogodišnjeg bojkota sada će na delu doživeti šta znači bojkot od strane naroda. Tvrdim da su na izborima Vučiću i SNS mnogo veći i opasniji protivnici ovi što dolaze sa desne strane, lažni ekolozi, kojekakvi antivakseri i slične egzotične grupe. Oni makar imaju nekakvu ideju, pa makar i iracionalnu, ali imaju nešto oko čega se okupljaju. Prošlogodišnji „uspešni bojkotaši” u očima imaju samo pare. Ko za novcem krene, vrlo brzo propada.

Svako dobro od Gospoda - piše Vladimir Đukanović za Alo!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading